Ukrajina
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Rusija je napala ukrajinske pozicije na čak četiri tačke na frontu. Za otprilike mesec dana Ukrajina će početi da dobija američku vojnu opremu, što će joj znatno otežati probijanje ukrajinskih odbrambenih linija. Ako ruske trupe ne ostvare značajan napredak do kraja proleća, malo je verovatno da će ih postići tokom leta, piše analitičar CNN-a Nik Paton Volš.

Novi front ka Harkovu

Najgore je u Harkovskoj oblasti, na području do ukrajinsko-ruske granice. Ruske snage iz svojih baza u Rusiji više puta su napadale Ukrajinu i tvrde da su zauzele devet sela. Rusi u Ukrajini prešli su između pet i sedam kilometara. Nisu se tako brzo kretali od početne faze rata. Ukrajinski zvaničnici tvrde da je pogranični grad Vovčansk u Harkovskoj oblasti napalo pet bataljona, a napadnut je i iz vazduha prošlog vikenda.

Neki vojni blogeri tvrde da je i selo Lipci u nevolji i da bi odatle ruska artiljerija mogla da napadne Harkov – grad koji je Ukrajina povratila pre 18 meseci, ali koji, čini se, nije pravilno utvrdila. Ako bi Rusija pritisnula Harkov, već prilično iscrpljene ukrajinske snage mogle bi da se nađu u nevolji.

I na drugim mestima na frontu vode se iscrpljujuće borbe, a u njima glavnu reč trenutno vode Rusi. Kijev i predsednik Vladimir Zelenski su na ivici jer ih Putin primorava da odluče gde da pošalju svoje ograničene odbrambene resurse.

Časov Jar po opsadom

Grad Časiv Jar u Donjeckoj oblasti je već neko vreme pod velikim pritiskom.

To je ključni grad jer se nalazi u blizini dva važna ukrajinska vojna grada – Kramatorska i Slavjanska. Ako ih Rusi pritisnu, Ukrajinci će se mučiti da opremaju svoje jedinice tokom leta. Ugroženi su i gradovi Netajlov i Krasnohorivka u Donjeckoj oblasti, gradovi u blizini Avdejevke (i Donjecka).

Ako ruske snage tamo uspeju, mogle bi da ugroze još jedno važno čvorište – grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti. Ako Ukrajina bude morala da se povuče sa ovih pozicija, njena kontrola nad Donjeckom regijom bi mogla da dođe u pitanje.

Ukrajinska vojna analitičarska grupa Deep State Map saopštila je da je selo Verbove u okrugu Polohiv u regionu Zaporožja ugroženo. Analitičar CNN-a Nik Paton Volš kaže da nema mnogo ukrajinskih regiona odakle dolaze dobre vesti.

Propusti Kijeva

Za razliku od ranije, ukrajinski lideri ne kriju da situacija nije bajka.

Komandanti prelaze sa jedne pozicije na drugu, što nije nešto što se radi bez razloga. Kijev se našao na udaru vatre jer nije izgradio odbrambene utvrđenja na severu zemlje. Na nekim delovima fronta gde nema direktnih sukoba nema nikakvih utvrđenja ili su dosta slaba. Moguće je da je Kijev toliko verovao u svoju kontraofanzivu koju je pokrenuo prošlog leta da nije razmišljao o tome da bi ovog leta situacija na terenu mogla da bude loša.

Kijev takođe ima problem sa percepcijom. Oštre izjave evropskih ministara i posete visokih američkih zvaničnika ne mogu da razbiju mišljenje da vlade zapadnih zemalja pomoć Ukrajini vide kao stratešku obavezu, a ne nešto što javnost traži.

Rotacije u Moskvi

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin izvršio je proteklog vikenda kadrovske promene – ministar odbrane Sergej Šojgu postao je sekretar Saveta bezbednosti RF, a mesto ministra odbrane zamenio je računovođa Andrej Belousov. Iako se spekulisalo da je Šojgu pao u nemilost, činjenica je da je pozicija na koju ide prilično važna jer ju je donedavno obavljao Nikolaj Patrušev, jedan od Putinovih najbližih saradnika. Analitičar CNN-a Nik Paton Volš smatra da se Kremlj priprema za dugotrajan sukob koji će njegovu ekonomiju još više pretvoriti u ratnu ekonomiju.

A na Zapadu – suprotno. Paket vojne pomoći vredan 61 milijardu dolara, koji već duže vreme leži u fioci Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, ozbiljno je ugrozio ratnu spremnost Ukrajinaca. Sada gube jer se američki političari međusobno bore šest meseci. Evropa je tvrdila da će nadoknaditi ove nedostatke, ali ne može. Situacija u Americi će se zaoštravati kako se približavaju predsednički izbori.

Vesti sa ratišta širom Ukrajine nisu samo loše, svakim danom su sve gore. Zemlja se suši, što znači da je vreme za velike ofanzive. Rusija nije bila u tako povoljnom položaju od samog početka rata. Ukrajina je priznala da je u lošem položaju. Ovaj rat je umorio dobar deo sveta, ali ne i Putina.

 

@alo_portal Vučić zagrmeo: Da ih pustim da prođe bez odgovora, neću ni za živu glavu! 🎥 @Video Plus #alo #alonovine #alodnevnenovine #aleksandarvucic #srbija #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading