Blinken sa Zelenskim
Foto: AP/Tanjug/Ap

Zelenski je danas na sastanku sa Blinkenom u Kijevu pohvalio ''ključnu'' pomoć SAD i zahvalio Vašingtonu na odobrenju paketa pomoći za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Ukrajinski predsednik je naglasio da želi da razgovara o bezbednosnim garancijama SAD, kao i da će tražiti od Blinkena da prikupi veću globalnu podršku za predstojeći mirovni samit u Švajcarskoj.

Blinken je rekao da će vremenom Ukrajina "ponovo stajati na nogama, vojno, ekonomski i demokratski". "Kroz jaku, uspešnu, naprednu, slobodnu Ukrajinu će se najbolje pokazati Putinu'', naveo je Blinken.

On je takođe poručio da je deo novog američkog paketa pomoći već stigao u Ukrajinu, a da se očekuje da više pošiljki stigne uskoro. ''Pomoć će napraviti pravu razliku u tekućoj borbi protiv ruske agresije na bojnom polju'', ocenio je on.

Blinken sa Zelenskim

Tanjug/Ap

 

 

Zelenski je pohvalio ''ključnu'' pomoć SAD i istakao da je najveći deficit ukrajinskog oružja protivvazdušna odbrana, prenosi Rojters. Napomenuo je Blinkenu da su Ukrajini potrebne dve PVO baterije za severoistočni grad Harkov, koji je na meti ruskih vazdušnih napada. Blinken boravi u četvrtoj poseti Ukrajini od početka rata 2022, a cilj posete je da uveri Kijev da ima američku podršku dok se bori da se odbrani od sve intenzivnijih ruskih napada.

Stejt department je saopštio da će Blinken s ukrajinskim zvaničnicima razgovarati ''o stanju na frontu, uticaju nove bezbednosne i ekonomske pomoći SAD, dugoročnim bezbednosnim i drugim obavezama i podsticanju ekonomskog oporavka Ukrajine", prenosi AP.

Poseta Blinkena usledila je manje od mesec dana nakon što je Kongres odobrio dugo odlagani paket pomoći kojim je izdvojeno 60 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu, od čega će veliki deo biti usmeren na dopunjavanje artiljerije i sistema protivvazdušne odbrane.

Visoki američki zvaničnik koji je putovao sa Blinkenom vozom iz Poljske u Ukrajinu izjavio je da su artiljerija, sredstva PVO i balističke rakete dugog dometa već isporučeni, neki od njih već na prvu liniju fronta. Zelenski je tokom vikenda izjavio da se žestoke borbe sa ruskim trupama vode u blizini granice u istočnoj i severoistočnoj Ukrajini, a ukrajinski komandanti i analitičari smatraju da ruske snage imaju za cilj da iskoriste ukrajinske slabosti pre nego što veliki deo nove vojne pomoći Kijevu od američkih i evropskih partnera stigne na front u narednim nedeljama i mesecima.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading