Harkov
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Analitičari portala "Deep State" smatraju da je situacija sve gora. Vojni ekspert Oleksandar Musienko kaže da Rusija privlači sve više snaga u to područje, primoravajući Ukrajinu da takođe pošalje svoje trupe u region.

- Činjenica je da će ukrajinska vojska najverovatnije pregrupisati trupe u regionu Donjecka moguće je čak i da će ukrajinska vojska morati da se povuče iz Donjecke oblasti ako situacija na severu i severoistoku bude eskalirala i pogoršala se - ističu.

 

 

Istovremeno, iz Rusije stižu vesti da u novoj Putinovoj vladi više neće biti mesta za Sergeja Šojgua, koji je ruski ministar odbrane od 2012. Malo je verovatno da će to uticati na ruske vojne operacije u oblasti Harkov, posebno ako se zna da je Putin zadržao načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

Računica iza ruskog napada

Po mišljenju mnogih analitičara, ruska kalkulacija koja stoji iza ovih ofanzivnih akcija sastoji se upravo u tome da primora Ukrajinu da pregrupiše svoje trupe. Istovremeno, ruska ofanziva nije neočekivana. Prethodnih nedelja Rusija je gomilala trupe u pograničnom području. Međutim, Ukrajina je očekivala da će ruska ofanziva uslediti kasnije, piše Dojče vele.

Po svemu sudeći, Rusija koristi slabosti ukrajinske vojske, kojoj nedostaju municija i ljudstvo. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kaže da ukrajinske snage nisu samo pod pritiskom u toj oblasti.

 

 

- Situacija u Donjeckoj oblasti ostaje posebno napeta, pre svega u pravcu Pokrovska. Tamo se svakodnevno odvija više od 30 borbenih operacija. Situacija je izuzetno teška, pratimo i druge pravce naše odbrambene operacije - rekao je.

Više od 4.000 ljudi evakuisano iz oblasti Harkov

Prema sopstvenim podacima, ukrajinske vlasti su prebacile 4.000 stanovnika iz Harkovske oblasti na bezbednije lokacije. Među njima je i 82-godišnja Tatjana Vasiljivna iz Vovčanska. Prebačena je u Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini.

 

 

- Rakete ili bombe pogodile su pet ili šest kuća odjednom. Moja kuća je bila u plamenu, a moj muž je ležao pod ruševinama i nije reagovao. Sada sam prebačena u Harkov. Nemam više pasoš. Nemam ništa - rekla je.

Posle ovih žestokih napada, predsednik Ukrajine je kritikovao sporu isporuku oružja sa Zapada. Zelenski je u video poruci rekao da pomažu samo stvarne isporuke oružja, a ne njihova najava.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading