Volodimir Zelenski
Foto: EPA/EPA

Salivan je rekao da i dalje očekuje „ruske prodore“ na frontu „u narednom periodu“ uprkos novom paketu pomoći Sjedinjenih Američkih Država odobrenom prošlog meseca, piše list.

Istovremeno, Saliven je rekao da Ukrajina 2025. namerava da pređe u ofanzivu. List naglašava da Salivanove reči o ofanzivi pokazuju kako Bela kuća vidi razvoj sukoba u Ukrajini ako Džozef Bajden pobedi na predsedničkim izborima u SAD.

Svaka nova ofanziva Ukrajine 2025. godine zavisiće od povećanja finansiranja iz Kongresa i odobrenja Bele kuće. Ali Donald Tramp, bivši predsednik i republikanski kandidat, skeptičan je u pogledu pomoći Ukrajini i obećao je da će pokušati da brzo okonča sukob i podstakne rešenje putem pregovora.

Podsetimo, američki Senat usvojio je ranije nacrt zakona o pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Za pomoć Ukrajini izdvojeno je skoro 61 milijarda dolara. Osim toga, kabinet britanskog premijera saopštio je da London namerava da isporuči Kijevu najveći paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona funti (617 miliona dolara).

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešavanje situacije, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavlja „igranje vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu, uključujući ne samo isporučivanjem oružja, već i obučavanjem vojnika u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. U Kremlju su izjavili da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading