Dezerteri
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

U više oblasti Ukrajine zabeleženi su ruski napadi, tvrdi Kijev. Ukrajinska vlast navodi da je Odeska oblast pogođena balsističkim raketama, a ruska vojska ih je takođe napala u Donjeckoj oblasti, a u Hersonu bacila dve navođene avionske bombe.

Moska beleži napade na luku u Sevstopolju na Krimu. Kijev tvrdi da je oštetio spasilački brod koji je služio štabu Crnomorske flote Moskve.

Predstavnički dom Sjedinjenih Država usvojio zakone o vojnoj pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu. Sledi rasprava i glasanje u Senatu. Paket pomoći je težak 95 milijardi dolara – od toga 61 milijarda namenjena je Ukrajini. 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zahvalan, tvrdi da će sprečiti širenje rata i pomoći Ukrajini i Americi da budu još jače. Moskva ipak tvrdi da će američka pomoć pogoršati globalnu krizu.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da u Evropi vlada ratno raspoloženje, da se Evropa priprema za rat i da politikom EU dominira ratna logika, upozoravajući da se Brisel "igra vatrom" i da bi vrtlog rata mogao da odvuče Evropu u propast.

Poljska, Litvanija i drugi NATO saveznici počeli su vojnu vežbu oko Suvalki koridora u Litvaniji koji se smatra ključnom tačkom za simulaciju mogućeg direktnog sukoba Rusije i Severnoatlantske alijanse.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Preti balistička opasnost

U većini regiona Ukrajine, osim na zapadu zemlje, proglašena je vazdušna uzbuna

Peskov: Rusija spremna za mirovno rešenje u Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je stav Rusije u korist mirovnog rešenja u Ukrajini, izjavio je portparol predsednika Dmitrij Peskov. 

"Nije bilo nove mirovne inicijative, bilo je saopštenja o spremnosti Rusije za mirovno rešenje ukrajinskog problema", rekao je portparol Kremlja za Prvi TV kanal.

Prema rečima Peskova to nije bila inicijativa već dosledni stav ruskog predsednika, prenosi TASS.

Peskov je podsetio da Kijev de jure odbacuje mogućnost bilo kakvih pregovora sa Moskvom i da nema napretka u tom pogledu.

"Specijalna vojna operacija se nastavlja", dodao je portparol predsednika Rusije, prenosi Tanjug.

CRNI DANI ZA NEPRIJATELJSKE DRONOVE Vojska na visini zadatka, evo koliko ih je gutalo prašinu

Ruska avijacija osula žestoku paljbu na ukrajinsku brigadu (VIDEO)

Avijacija grupe „Jug” Oružanih snaga Rusije izvela je precizne udare na otkrivena uporišta 81. aeromobilne brigade ukrajinske armije koja se nalazila u šumskim pojasevima u rejonu Belogorovke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Snažna eksplozija u Harkovu

Snažna eksplozija u Harkovu, javljaju ukrajinski mediji.

Prema preliminarnim informacijama, pogođen je televizijski toranj. U gradu je nestao internet.

STIGLE LOŠE VESTI IZ NEMAČKE Ovo se Zelenskom neće svideti

Spreman 14. paket sankcija Rusiji

Zemlje Evropske unije nameravaju da u 14. paket sankcija Rusiji uključe zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa, izjavio je švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrem. "Razgovaraćemo o tome kako da povećamo podršku Ukrajini. Usvajanje 14. paketa sankcija je jedna od najvažnijih stvari. Nameravamo da uključimo zabranu uvoza prirodnog tečnog gasa", rekao je ministar novinarima po dolasku na Savet ministara spoljnih poslova u Luksemburgu.

RUSI U NALETU Pala još dva mesta, Ukrajina u povlačenju

Zaharova: Razgovori o "formuli Zelenskog" služe za odvlačenje pažnje sa nove tranše Kijevu

Održavanje diskusije oko "formule Zelenskog" bilo je neophodno da bi Sjedinjene Američke Države skrenule pažnju sa nove alokacije sredstava za podršku terorističkim aktivnostima kijevskog režima, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ovi razgovori Sjedinjenih Američkih Država, njihovih politikologa i onih koje su angažovali na međunarodnoj platformi za podršku takozvanoj 'formuli Zelenskog' – sve je to imalo za cilj da skrene pažnju sa naredne tranše za podršku terorističke aktivnosti ovih kriminalaca u Kijevu", rekla je Zaharova za televiziju Rusija 24.

U Avdejevki pronađena minirana skrovišta Ukrajinaca

U Avdejevki u DNR pronađena su minirana skrovišta ukrajinske vojske u kojima su se nalazile artiljerijske i tenkovske granate i druga municija, saopštila je pres-služba regionalne Uprave Federalne službe bezbednosti (FSB).

U saopštenju se precizira da je otkriveno skoro 70 granata, više od 100 jedinica municije za bacače granata, više od 700 artiljerijskih granata zapadne proizvodnje kalibra 155 milimetara, skoro 140 tenkovskih granata i više od 10 hiljada patrona za malokalibarsko oružje.

Rusi zarobili ukrajinske vojnike

Dva ruska borca jurišne grupe snaga „Istok“ stupila su u borbu sa osam ukrajinskih vojnika i zauzela utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Volnovaha na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U saopštenju se dodaje da su ruski vojnici uspeli da zarobe nekoliko pripadnika ukrajinske vojske.

Uzbune za vazdušnu opasnost

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine.

Lavrov: Zapadnjaci se kolebaju na ivici direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je u ponedeljak da podrška Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske Ukrajini dovodi do ozbiljnih strateških rizika koji povećavaju šansu od direktne konfrontacije između najvećih svetskih nuklearnih sila, preneo je Rojters.

Lavrov je rekao da su Sjedinjene Države i NATO opsednuti idejom nanošenja "strateškog poraza" Rusiji i da postoje rizici u takvoj konfrontaciji koji bi mogli da dovedu do povećanog nivoa nuklearne opasnosti.

Volodin: Rusija sada ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja

Predsednik Ruske dume Vjačeslav Volodin rekao je kako Rusija, nakon američkog zakona koji omogućava potencijalni transfer zaplenjene ruske imovine Ukrajini, ima osnova da konfiskuje imovinu u vlasništvu zapadnih zemalja, preneo je Rojters.

"Vašington je usvojio zakon o konfiskaciji ruske imovine kako bi naterao EU da preduzme isti korak, što bi bilo razarajuće po evropsku ekonomiju", rekao je Volodin.

Kijev: Tokom noći oboreno šest dronova nad Odesom

Ukrajinska vojska je saopštila da je teritorija Ukrajine tokom noći napadnuta sa sedam dronova "šahed", jednom bespilotnom letelicom "orlan-10" i sa tri protivvazdušne rakete S-300/S-400, preneo je Ukrinform.

U saopštenju se dodaje da je nad Odesom oboreno šest dronova – pet "šaheda" i jedan "orlan-10".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading