PUTIN ZADOVOLJNO TRLJA RUKE Ako se ovako nastavi, Ukrajina gubi rat - evo kad se lomi prva linija Kijeva!
Foto: EPA/Alo Ilustracija/EPA

Odlaganje zapadne pomoći znači i ponestajanje onog što je daleko teže nadoknaditi – morala potrebnog da se dobije bitka – a strahuje se čak da bi ukrajinska prva linija fronta mogla da se slomi već ovog leta, usled očekivane ruske ofanzive.

Kako piše “Politiko”, ukrajinska prva linija mogla bi da se slomi ovog leta usled očekivane ruske ofanzive, pošto su ruske snage značajno brojnije od ukrajinskih. Neimenovani izvori ističu da se situacija zakomplikovala usled nedostatka zapadnog oružja, što ugrožava i moral ukrajinskih vojnika.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je ranije da je situacija na frontu "opasno eskalirala".

Neuspeh Zapada da pošalje oružje Ukrajini pomaže ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da dobije rat, navodi list. Moral među ukrajinskim vojnicima je sumoran. Obećanje da će Zapad stajati uz Kijev “dokle god je to potrebno”, kako se požalio jedan vojnik sa linija fronta, “zvuči šuplje kad je prošlo četiri nedelje otkako ste ispalili poslednju granatu”. U gradovima daleko od fronta, mladići koji su nekad čekali u redovima da se regrutuju sada izbegavaju regrutovanje, a mnogi su napustili zemlju.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je u utorak zakon o strožoj mobilizaciji koji će omogućiti mobilisanje još nekoliko stotina hiljada muškaraca, navode agencije. On je priznao da potencijal ruskih snaga višestruko premašuje kapacitete Ukrajine i da stoga Kijev “nema šanse za pobedu bez pomoći” Zapada. Dok Zelenski govori da Ukrajina “pokušava da pronađe način da se ne povuče”, kako navodi "Politiko" ukrajinski oficiri u privatnim razgovorima prihvataju činjenicu da su neizbežni novi teritorijalni gubici tokom leta – i da je pitanje samo koliko će biti veliki.

PUTIN ZADOVOLJNO TRLJA RUKE Ako se ovako nastavi, Ukrajina gubi rat - evo kad se lomi prva linija Kijeva!

EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

 

Rusija nikada nije bila bliža ostvarenju svojih ciljeva a ukrajinska nacija bi u sadašnjem obliku mogla da bude "prepuštena prošlosti", sem ako ne dođe do neke prekretnice na frontu u trećoj godini rata, navodi “Politiko”, dodajući da je “za rat od takvog značaja u ovoj eri obim akcije zapadnih lidera… daleko ispod njihove retorike”.

Šta treba Ukrajini?

Bez velike promene u snabdevanju oružjem i drugom pomoći, Ukrajina neće moći da oslobodi okupirane teritorije, što će Putinu odrešiti ruke, a čak i ako Rusija ne može da dokrajči Ukrajinu, delimična pobeda će gurnuti nade Kijeva o evroatlantskim integracijama u zapećak.

Posledice bi bile ozbiljne po čitav svet, piše “Politiko”. Putin bi tvrdio pobedu kod kuće i možda ponovo ojačao šire imperijalne ambicije u inostranstvu. Litvanija, Letonija i Estonija su posebno u strahu da će biti sledeće na meti.

Trenutno, Ukrajini su najpotrebnije artiljerijske granate – milioni njih. Trebaju joj, kako kaže, i najmanje dvadesetak PVO sistema “patriot” da zaštiti svoje snage na liniji fronta i odbrani Harkov, drugi najveći grad u zemlji nakon Kijeva koji je pod žestokom paljbom već nedeljama.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading