HLADAN TUŠ ZA ZELENSKOG "Ukrajina i Izrael nisu ista stvar"
Foto: AP/Foto: AP Ludovic Marin

Kijev ne bi trebalo da traži istu vrstu podrške koju je Zapad pružio Zapadnom Jerusalimu tokom iranskog napada jer se te dve situacije ne mogu porediti, rekao je šef spoljne politike EU Žozep Borelj.

SAD, Velika Britanija i Francuska saopštile su u subotu da su sarađivale sa Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) na oborenju nekih od iranskih raketa i dronova koji dolaze.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je od tada pozvao Vašington i njegove saveznike da učine isto za Kijev.

Odgovarajući na novinarsko pitanje nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u utorak, Borelj je rekao da su dve situacije „različite stvari koje se ne mogu porediti“.

„Iranski napadi su preleteli vazdušne baze vojski Francuske, SAD, Velike Britanije i Jordana. Oni su prešli preko svojih baza, koje su tada delovale u samoodbrani“, rekao je Borelj.

„Nema vazdušnih baza Velike Britanije ili SAD, a još manje Jordana, naravno, na teritoriji Ukrajine ili na teritoriji preko koje lete ruski projektili. Dakle, isti odgovor se ne može dati jer okolnosti nisu iste.”

Izrael je takođe potrošio mnogo vremena i novca na izgradnju sistema protivvazdušne odbrane Gvozdene kupole, koji EU ne bi mogla da izgradi preko noći u Ukrajini „čak i da imamo novca u kutiji“, rekao je španski diplomata.

Blok ipak pokušava da Kijevu obezbedi dodatne mogućnosti protivvazdušne odbrane, dodao je on.

Na pitanje da li je EU bila uključena u odbranu Izraela, Borelj je rekao da taj blok nije direktno uključen, jer nije država i nema vojsku, ali neke njene članice jesu.

(RT)

BONUS VIDEO

 


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading