Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale energetsku infrastrukturu Ukrajine. Na meti su bile Odeska, Nikolajevska, Hersonska i Kirovogradska oblast, bez struje je ostalo više od 400.000 potrošača.

Moskva je, pak, prijavila ukrajinske udare na Brjansku i Kursku oblast. Među poginulima su i deca.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je zvanični Kijev razvio plan za novu kontraofanzivu, napominjući da je za postizanje ovog cilja ukrajinskoj vojsci potrebno oružje, uključujući i ono iz SAD.

Istovremeno je kritikovao nemačkog kancelara Olafa Šolca zato što je odbio da Kijevu obezbedi krstareće rakete nemačke proizvodnje "taurus".

Oglasio se i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i upozorio da mogućnost konvencionalnog rata visokog intenziteta u Evropi više nije fantazija. Pozvao je na izgradnju zajedničkog odbrambenog kapaciteta Evrope.

Švajcarska će 15. i16. juna biti domaćin dvodnevne mirovne konferencije na visokom nivou čiji je cilj postizanje mira u Ukrajini, na osnovu plana ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i švajcarskog ministra spoljnih poslova Ignacija Kasisa.

Moskva je poručila da je otvorena za mirovne pregovore, ali da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

Na odbijanje Moskve da učestvuje na mirovnoj konferenciji, reagovao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis i poručio da nijedan mirovni proces nije moguć bez Rusije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Varšava razmatra da Kijevu preda rakete sovjetske proizvodnje

Varšava razmatra da Kijevu preda rakete sovjetske proizvodnje koje ima u svom arsenalu, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na završnoj konferenciji za novinare na kraju samita Inicijative tri mora (Trimorje) u Vilnjusu.

"Bredliji" nastavljaju da gore (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak uništavanja borbenog vozila „bredli“ dronom na avdejevskom pravcu.

 

 

Rusi otkrili ahilovu petu na ključnom mestu!

Ukrajinci užasnuti "Brzo ulaze i brzo izlaze, računaju na ovo vreme"

Rusi upotrebili bombe

Ruske snage su bombardovale termoelektranu u gradu Sumi na severu Ukrajine, saopštila je danas ukrajinska regionalna vojna administracija.

Makron pozvao na ubrzani prelazak na "ratnu ekonomiju" i pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da je potrebno da se prepozna nova geopolitička realnost i ubrza prelazak na „ratnu ekonomiju” kako bi se nastavila podrška Ukrajini i jačanje odbrambenih sposobnosti Evrope.

"Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra", rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond. 

Prema njegovim rečima, nastaviće se masovno naoružavanje u Rusiji, povećavaće se vojni troškovi u celoj Evropi.

Litvanija predala novi paket pomoći Ukrajini

Litvanija je Ukrajini predala još jednu seriju pomoći, uključujući anti-dronove, generatore i sklopive krevete, saopštilo je litvansko Ministarstvo odbrane. „Podrška Litvanije Ukrajini je trajna.

Pomažemo Ukrajini na sve moguće načine i tražimo načine da povećamo ovu pomoć. Oružje i oprema koju smo isporučili mi i naši saveznici daju najvažniji doprinos borbi Ukrajine za slobodu“, istakao je ministar odbrane Laurinas Kašunas, prenosi LRT.

Litvanija šalje pomoć

Tanjug/Ap

 

 

Peskov: Pregovori o Ukrajini nemaju smisla bez Rusije

Bilo kakvi mirovni pregovori o Ukrajini koji ne uključuju Rusiju su besmisleni, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima odgovarajući na pitanje o inicijativi Švajcarske da se u junu održi konferencija o takozvanoj ukrajinskoj formuli mira.

„Prvo treba da shvatimo o čemu će oni tamo govoriti, o kakvoj formuli mira. To je prva stvar. Drugo, mi smo više puta napomenuli da je, naravno, pregovarački proces bez Rusije bespredmetan i, u stvari, to je pregovarački proces bez svrhe“, rekao je portparol Kremlja, prenosi TASS.

Zelenski: Rusija nas napala s više od 40 projektila i 40 dronova

Ruska vojska je talasima jurišnih dronova i projektila napala Ukrajinu.

Najteža situacija je u Harkovskoj oblasti, samo na grad je bilo više od 10 raketnih udara.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa više od 40 projektila i 40 dronova.

Strašni gubici Kijeva na kupjanskom pravcu

U Kovšarovci na kupjanskom pravcu ukrajinske snage su formirale dodatnu bolnicu jer je sve više povređenih vojnika, saopštio je potpukovnik u penziji iz LNR Andrej Maročko.

Ukrajina i Letonija potpisale bezbednosni sporazum

Predsednici Ukrajine Volodimir Zelenski i Letonije Edgars Rinkevičs potpisali su bilateralni bezbednosni sporazum zemlje.

"Prema tome, Letonija će Ukrajini pružati vojnu pomoć u vrednosti od 0,25% BDP-a godišnje. Pored toga, Letonija preuzima 10-godišnju obavezu da podrži Ukrajinu u sajber odbrani, uklanjanju mina, bespilotnim tehnologijama i sigurno će doprineti našem pristupanju. EU i NATO“, rekao je Zelenski na Telegramu.

Rusija: Napad na energetske objekte Ukrajine odgovor za napad na našu energetiku

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su ruske oružane snage sprovele masovan napad na ukrajinske energetske objekte, kao odgovor na pokušaje Ukrajine da ošteti rusku energetsku industriju.

"Reagujući na pokušaje kijevskog režima da nanese štetu naftnoj i gasnoj industriji i energetskim objektima Rusije, Oružane snage Ruske Federacije su večeras izvršile masovni napad visoko preciznim oružjem dugog dometa iz vazduha i mora, kao i iz bespilotnih letelica, protiv objekata gorivnog i energetskog kompleksa Ukrajine. Svi objekti su pogođeni", navodi se u sapštenju ministarstva, prenosi RIA.

Rusija: U Kabardino-Balkariji uveden režim protivterorističke operacije

U gradu Naljčiku, administrativnom centru ruskog severnokavkaskog regiona Kabardino Balkarije i u pojedinim oblastima njegovog Čerekskog okruga jutros je proglašen režim protivterorističke operacije da bi se osigurala bezbednost građana na području gde su otkrivena naoružana lica koja su učestvovala u terorističkim aktivnostima, saopštio je Nacionalni antiteroristički komitet. 

U saopštenju se navodi da su naoružana lica blokirale snage ruske Federalne službe bezbednosti u predgrađu Naljčika kada su otvorili vatru na snage bezbednosti koje su od njih tražile

Snažni vazdušni napadi na ukrajinske termoelektrane

Ruska vojska izvela je snažne vazdušne napade na ukrajinske energetske objekte i na položaje ukrajinske vojske, izjavio je koordinator proruskog gerilskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

- Žitomirska oblast je bila glavna meta, kažu da su eksplozije bile veoma snažne. Takođe i Kijevska oblast, pretpostavljam da je meta bila tripoljska termoelektrana. Eksplozije su odjekivale i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva - istakao je on.

Ukrajina usvojila zakon o pomeranju starosne granice sa 27 na 25 godina

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada usvojio je danas zakon kojim se uređuje način na koji se mobilišu novi regruti u vojsku, pomerajući tako starosnu granicu sa 27 na 25 godina, saopštio je zamenik šefa skupštinskog Odbora za finansije Jaroslav Železnjak.

Odluku je podržalo 283 od ukupno 450 poslanika posle više meseci odlaganja i hiljada uloženih amandmana, prenosi ukrajinski UNIAN.

Zelenski: Neodlučnost zapadnih partnera daće Rusiji "dozvolu za globalni teror"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas, povodom sinoćnih ruskih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, da je toj zemlji potrebna podrška zapadnih partnera, a da će njen izostanak dati Rusiji "dozvolu za globalni teror".

"Svi naši evropski susedi i ostali partneri vide kritičnu potrebu Ukrajine za sistemima protivvazduhoplovne odbrane", napisao je Zelenski na mreži X i dodao da "ako ruske rakete i Šahed dronovi nastave da pogađaju, ne samo Ukrajinu, već i odlučnost naših saveznika, to će predstavljati dozvolu za globalni teror". On je upozorio da je Ukrajini potrebna podrška, a ne "okretanje glave i vođenje dugačkih diskusija".

Naftogaz: Na meti ruskih udara podzemna skladišta gasa u Ukrajini

Ukrajinska naftna i gasna kompanija Naftogaz saopštila je danas da su se na meti ruskih vazdušnih napada na energetsku infrastrukturu te zemlje tokom noći našla i dva podzemna skladišta gasa.

"Rano jutros, neprijatelj je napao dva ukrajinska podzemna skladišta gasa. Ti objekti ipak nastavljaju rad", saopštio je Naftogaz na aplikaciji Telegram, prenosi Rojters. U Zaporoškoj oblasti je oštećen objekat energetske infrastrukture, prenose ukrajinski mediji.

Ruska PVO oborila 12 dronova iznad šest regiona

Ruska vojska saopštila je da je preko noći oborila 12 dronova iznad Kurske, Tambovske, Belgorodske, Brjanske, Lipecke oblasti i Republike Mordovije.

U Lipeckoj oblasti, dron je pao na zgradu bolnice u izgradnji u selu Dobroje, rekao je guverner Igor Artamonov.

Ukrajinski predsednik: Potrebna nam je PVO, ne zatvaranje očiju i duge rasprave

Rusija je na Ukrajinu noćas lansirala više od 40 projektila i još oko 40 dronova.

"Uspeli smo da oborimo neke od projektila i bombaša samoubica, nažalost, samo deo", rekao je predsednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Šef države napominje da su ruske snage ponovo gađali kritične infrastrukturne objekte.

Masovni udar na Kijevsku oblast

Povodom posledica masovnog ruskog napada na Kijevsku oblast, šef kijevske OVA Ruslan Kravčenko rekao je da je uzbuna trajala više od pet sati.

"Nažalost, tokom vazdušnog napada na Kijevsku oblast, napadnut je kritični infrastrukturni objekat", naveo je Kravčenko.

Zelenski: Rusija nas napala s više od 80 projektila i dronova

Ruska vojska je talasima jurišnih dronova i projektila napala Ukrajinu.

Najteža situacija je u Harkovskoj oblasti, samo na grad je bilo više od 10 raketnih udara.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tokom noći napala Ukrajinu sa više od 40 projektila i 40 dronova.

 

 

Zelenski razgovarao sa predsednicom Švajcarske o pripremi za mirovni samit

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je telefonom sa predsednicom Švajcarske Violom Amherd o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine. Rusija je više puta ponovila da neće učestvovati na konferenciji u Švajcarskoj jer se, kako kaže, ta zemlja odrekla svoje neutralnosti prema ratu u Ukrajini.

"Razgovarao sam sa Violom Amherd i zahvalio sam Švajcarskoj na njenoj stabilnoj podršci, posebno na današnjoj odluci da izdvoji 5 milijardi švajcarskih franaka za obnovu Ukrajine. Razgovarali smo o pripremama za prvi Globalni samit mira u Švajcarskoj, zakazan za jun ove godine“, napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Borelj pozvao EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini.

"Ponovo sam razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o naporima EU da ubrza vojnu podršku Ukrajini, posebno kad je reč o sistemima protivvazdušne odbrane i municiji. Obraćam se državama članicama EU kako bih ih pozvao da identifikuju dostupnu opremu koja je Ukrajini potrebna", naveo je Borelj na platformi X.

Rusija izvela udare na infrastrukturne objekte u Harkovu

Rusija je tokom jutra izvršila napad na infrastrukturu u ukrajinskom gradu Harkovu i Harkovskom regionu, saopštile su ukrajinske vlasti. U gradu se dogodila serija eksplozija, nakon što su ruske snage raketnim sistemima S-300 izvršile udar na Harkov, prenosi Ukrinform. Gađano je više industrijskih postrojenja i fabrika, piše RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading