Vojno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Situacija u Ukrajini je očajna - rekao je njujorški demokrata Šumer, tvrdeći da zakon o finansiranju "sakuplja prašinu" već 55 dana dok se "naši prijatelji u Ukrajini bore i ginu na bojnom polju bez podrške", aludirajući na to što je Senat usvojio predlog finansiranja sredinom februara dok Predstavnički dom u kojem republikanci imaju većinu još nije glasao o njemu.

Dodao je da Ukrajini svakim danom fali sve više vojnika, municije, ali i nade.

- Hajde da budemo otvoreni: najveći razlog zašto Ukrajina gubi rat je taj što je tvrda desnica u Kongresu paralisala Sjedinjene Države. To je to, to je razlog - precizirao je Šumer.

Usvajanjem zakona, predsedavajući Predstavničkom domu Majk Džonson bi "učinio pravu stvar za Ukrajinu, za Ameriku i za demokratiju", tvrdi njujorški demokrata. U suprotnom, dodaje, republikanci bi predali "veliku pobedu" predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Šumer je izneo skoro isti argument tokom posete Ukrajini krajem februara, tvrdeći da će Kije pobediti u ratu protiv Rusije ako dobije novac.

SAD su Ukrajini dale 113 milijardi dolara u različitim vidovima pomoći od početka ruske Specijalne vojne operacije, dok je Rusija više puta ukazivala na to da zapadne isporuke oružja kijevskom režimu samo produžavaju sukob a Zapad stavljaju u poziciju direktnog učesnika u sukobu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading