"ZELENSKI JE POSLEDNJA U NIZU ŽRTAVA AMERIČKOG SISTEMA" Oštre reči stižu iz Moskve: Tek je počeo da shvata
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

Ona je na svom Telegramu podsetila na izjavu Zelenskog da je Kijev postao talac američkog izbornog procesa kada je u pitanju izdvajanje pomoći preko američkog Kongresa.

- A zar do 2024. godine u SAD nije bilo izbora? Ili su predsednički izbori koji nisu održani u Ukrajini prebačeni u SAD? Shvatam da Zelenski želi da misli da je on jedini i da se sve vrti oko njega, ali nije. On je samo jedan red na dugačkom spisku žrtava ‘američkih izbora’, tačnije rečeno – američkog sistema. Jedan od onih koji je bio čvrsto ubeđen da su im SAD saveznici - napisala je Zaharova.

Zaharova je uporedila situaciju u Ukrajini sa događajima u proameričkom Južnom Vijetnamu početkom 1960-ih. Tada je Vašington podržavao lidere u Sajgonu. SAD su im obećale veliku pomoć i doprinele podeli zemlje. Godine 1961. Sajgon je čak posetio i američki potpredsednik Lindon Džonson, ali su već 1963. godine „saveznici Vašingtona“ svrgnuti u vojnom prevratu i ubijeni. Supruga jednog od svrgnutih lidera je kasnije primetila: „Onima kojima su Sjedinjene Američke Države saveznici, neprijatelji nisu potrebni“. Godine 1975. obznanjeno je da su SAD znale za predstojeći prevrat, ali su odlučile da ga ne spreče. Prema drugoj verziji, Vašington je čak inspirisao državni udar, smenivši predsednika, primetila je Zaharova.

- Upozoravali smo. Jednostavno, ‘gospodin Nu’ (po analogiji sa suprugom jednog od svrgnutih vođa, Madam Nu) nije to hteo da shvati. Ili nije mogao. Sada je počeo da shvata - zaključila je ona.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading