Vojno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Najpoznatiji među njima je ozloglašeni Denis Kapustin - poznat i kao Denis Nikitin - koji je pažnju javnosti privukao napadima na teritoriji Rusije. Njega Kijev vidi kao koristan alat u borbi protiv ruske vojske i predsednika Vladimira Putina. Ipak, postoje rizici takvog pristupa, navodi "Politiko".

Nemačke vlasti su Nikitina opisale kao "jednog od najuticajnijih neonacističkih aktivista" u Evropi.

Nikitin predvodi tzv. Ruski dobrovoljački korpus (RDK; Russkiй dobrovolьčeskiй korpus), najveću od tri ruske neonacističke jedinice koje se bore na ukrajinskoj strani. Iako je vlasnik kompanije koja prodaje odeću sa neonacističkom simbolikom, Nikitin negira da je neonacista.

- Ja hodam po ivici - rekao je on za "Politiko", navodeći da "ne stavlja svastike na odeću koju prodaje".

Nikitin, koji je rođen u Moskvi, kao tinejdžer se sa porodicom preselio u Nemačku, gde se upoznao sa huliganskom subkulturom - o čemu je RT ranije pisao.

Status ruskih neonacističkih jedinica - RDK-a, tzv. Legije za slobodu Rusije i novoformiranog Sibirskog bataljona - u okviru oružanih snaga Ukrajine obavijen je velom misterije.

Aleksej Baranovski iz tzv. Legije za slobodu Rusije tvrdi da je njegova jedinica "regularna jedinica u okviru ukrajinske vojske".

- Kada smo na teritoriji Ukrajine — mi smo vojnici ukrajinske vojske, jednaki u svim pravima i dužnostima sa svim ostalim vojnicima Ukrajine. Kada odemo na teritoriju Rusije — mi više nismo ukrajinski vojnici, mi smo naoružani građani Rusije - rekao je on za "Politiko".

Pojedinci u ukrajinskoj vojsci kritikuju prisustvo ruskih neonacista, tvrdeći da oni donose više štete nego koristi - pre svega na propagandnom polju.

Ipak, ruski neonacisti su lični projekat šefa Glavne obaveštajne uprave Ukrajine Kirila Budanova, navodi "Politiko". On ih je u više navrata nazvao "dobrim borcima".

- Pomažu nam od prvog dana. Borili su se na mnogim udarnim mestima u Ukrajini. Pokušaćemo da im pomognemo koliko god možemo - naveo je on.

Predstavnici ukrajinske Glavne obaveštajne uprave se vode logikom da je "neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj", ali u isto vreme tvrde i da ruski neonacisti ne deluju po njihovim naređenjima. Ipak, ta tvrdnja je i više nego upitna, navodi "Politiko".

Nikitin tvrdi da njegova jedinica ima slobodu delovanja kada pređe granicu sa Rusijom, ali da su njihovi napadi koordinisani sa ukrajinskim obaveštajnim službama, koje im pružaju logistiku podršku, odobravaju operativne planove i plaćaju ih.

Sve tri ruske jedinice su formalno deo Međunarodne legije, koja postoji u okviru oružanih snaga Ukrajine.

- Mi smo zvanično deo ukrajinske vojske, ali imamo ozbiljne političke ambicije i političku agendu — da se rešimo Putina.

Kako navodi "Politiko", Nikitin uživa da razgovara sa zapadnim medijima, kao i da gleda kako im je neprijatno da ga intervjuišu "raspeti između neodobravanja njegove krajnje desničarske ideologije i huliganske istorije i njihovih simpatije prema Ukrajini, ne želeći da tu zemlju prikažu loše u očima zapadne liberalne publike".

Nikitin tvrdi i da uživa da bude "loš momak".

- Uvek sam želeo da budem loš momak u holivudskom stilu. Dart Vejder je moja inspiracija. Sa sedam godina sam gledao Ratove zvezda i rekao: Vau, ovaj tip je tako kul - tvrdi on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading