ZELENSKOM NEĆE BITI SVEJEDNO Ovo je njegov glavni rival na predsedničkim izborima
Foto: Tanjug/Tanjug/ Olivier Matthys

- Ako me pitate da li planiram da se kandidujem na sledećim izborima, da - kazao je Porošneko u intervjuu za Al Džaziru, napomenuvši da Kijev mora da postigne uspeh u vojnim operacijama kako bi održao izbore. 

Osim toga, Porošenko je dodao da namerava da se kandiduje za Evropski parlament, ako Ukrajina uđe u Evropsku uniju.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, ali kampanje nema zbog vanrednog stanja i opšte mobilizacije.

Zelenski je ranije rekao da sada "nije pravo vreme za izbore" i pozvao da se okonča to pitanje.

Krajem novembra prošle godine, predstavnici svih partija Vrhovne rade potpisali su izjavu da je nemoguće održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora u Ukrajini, sve do okončanja sukoba i u roku od šest meseci nakon ukidanja vanrednog stanja.

Kasnije su Porošenko i šef partije "Batkivščina" Julija Timošenko došli na ideju o stvaranju koalicione vlade u kojoj bi učestvovali predstavnici opozicionih političkih snaga.

Po njihovom mišljenju, to bi pomoglo da se spreči kriza legitimiteta vlasti izazvana izostankom predsedničkih i parlamentarnih izbora u Ukrajini zbog vanrednog stanja.

Međutim, sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov nazvao je taj predlog "neprikladnim".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading