Propao ruski napad
Foto: Printscreen/Printscreen

"Kada se dim razišao, Rusi su ostavili – na putu zapadno od ruševina Avdejevke u istočnoj Ukrajini – trećinu svojih tenkova“, navodi se u tekstu.

Forbs je primetio da su u nedeljama koje su prethodile subotnjem napadu, Rusi koristili pešadiju da napreduju zapadno od grada. Razlog je to, kako oni tvrde, što su im nedostajala vozila nakon što su pretrpeli velike gubitke tokom napada na Avdejevku sredinom februara.

Situacija se promenila poslednjih dana. Ruske trupe su ponovo koristile oklopna vozila, uključujući tenkove. Čak 36 tenkova i 12 borbenih vozila pešadije iz ruskog 6. tenkovskog puka, iz sastava 90. tenkovske divizije, pokrenulo je napad duž puta koji vodi od Tonenkea pod ruskom okupacijom do sela Umansk koje je pod kontrolom Ukrajine, dva kilometra zapadno.

Ukrajinska 25. brigada uočila je konvoj i snažno je odgovorila, pogodivši 12 tenkova i 8 borbenih vozila pešadije.

 

Dan nakon napada, ukrajinski Centar za odbrambene strategije opisao je borbe oko Tonenkea kao „pozicione“, što znači da nijedna strana nije postigla značajan napredak.

Forbs sugeriše da su, uprkos problemima sa snabdevanjem osnovnom municijom, ukrajinske brigade i dalje sposobne da organizuju odbranu koristeći nagazne mine, artiljeriju, protivtenkovske projektile i bespilotne letelice.

Ruski ratni dopisnici na društvenoj mreži Telegram za ovaj poraz uglavnom krive oficire koji su, prema njihovim navodima, bez veće organizacije poslali veliki broj vojnika i oklopnih vozila u napad.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading