Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Proizvodnja benzina u Rusiji opala je nakon serije ukrajinskih udara na rafinerije nafte u zemlji, pokazuju brojke. Rosstat, ruska Federalna državna služba za statistiku, saopštila je da je prošlonedeljna nacionalna proizvodnja motornog benzina pala za oko 7,4 odsto na 754.600 tona u poređenju sa nedeljom ranije, kada je proizvodnja iznosila 815.300 tona, prenose lokalni mediji.

Kako bi se uhvatila u koštac sa rizikom od nestašice na domaćem tržištu dok ruske rafinerije prolaze kroz obimne hitne popravke, Moskva se za pomoć obratila svom ključnom savezniku i susedu Belorusiji, preneo je Rojters u sredu.

Četiri izvora iz industrije i trgovine rekla su novinskoj agenciji da je Rusija, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača nafte i gasa, povećala uvoz benzina iz Belorusije, dostigavši skoro 3.000 metričkih tona u prvoj polovini marta, u poređenju sa februarom, kada je Rusija uvezli 590 tona, a u januaru, kada je uvoz bio bukvalno nula, prenosi Nevsveek.

Serija napada

Moskva zavisi od izvoza nafte i energetske industrije, koji čine oko 30 odsto budžetskih prihoda zemlje i ključni su za finansiranje rata u Ukrajini. Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svetu, sa više od 12 odsto svetske proizvodnje sirove nafte, navodi nemačka agencija Statista.

Energetska industrija zemlje takođe je teško pogođena sankcijama Zapada uvedenim kao odgovor na invaziju na Ukrajinu. U međuvremenu, Rusija je zabranila izvoz benzina na šest meseci od 1. marta u pokušaju da odgovori na skok cena goriva u zemlji.
Kijev je pojačao napade na ruske rafinerije ranije ove godine. Ukrajina je 18. januara izvela napad dronom na naftni terminal u Sankt Peterburgu, oko 1.000 kilometara od ukrajinske granice.

U još jednom od napada dronom, u blizini Sankt Peterburga 21. januara, pogođen je glavni terminal za izvoz gasa - Fabrika gasnog kondenzata PJSC Novatek u luci Ust-Luga, što je izazvalo veliki požar i prekid isporuke goriva. Ust-Luga je najveća ruska baltička luka, a odgovornost za napad preuzela je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU), javio je Kiiv Post.

Ranije ovog meseca, Blumberg je izvestio da su rafinerije koje su morale da budu zatvorene na nedelju dana zajedno činile 12 odsto ruskog nacionalnog kapaciteta za preradu nafte. Rojters procenjuje da je taj broj sada porastao na 14 procenata.

Kijev najavio nove napade

Najnovije naftno postrojenje koje je obustavilo rad zbog udara ukrajinskih bespilotnih letelica je rafinerija srednje veličine Kujbišev u vlasništvu ruskog Rosnjefta u blizini grada Samare na Volgi, preneo je Rojters u četvrtak, pozivajući se na dva izvora iz industrije. Objekat je napadnut prošle nedelje.

Sergej Vakulenko, naučnik iz Carnegie Russia Eurasia Center, nevladine organizacije specijalizovane za pitanja Rusije i šireg regiona, ocenio je u januaru da bi posledice po rusku naftnu industriju bile ozbiljne „ako budemo svedoci početka talasa napada na rafinerije nafte u zapadnoj Rusiji“.

- U svakom slučaju, čini se da će rezerve otpornosti i domišljatosti Rusije biti na ozbiljnom iskušenju. Brzina i kvalitet popravki u Kstovu, Ust-Lugi i Tuapseu biće ključni pokazatelji spremnosti Moskve - rekao je Vakulenko.

Šef SBU Vasilj Maljuk rekao je ove nedelje da on stoji iza svih napada na ruske naftne centre i da će se oni nastaviti, što znači da ruskog lidera čekaju novi problemi.

Nezadovoljstvo SAD

SAD su ranije zatražile od Ukrajine da zaustavi napade na rusku energetsku infrastrukturu, posebno na rafinerije nafte, kako je objavio Fajnenšel tajms. Razlog tome je što bi udari dronova na ove objekte mogli da izazovu poremećaje u snabdevanju ruskom naftom, a samim tim i poremećaje i poskupljenja na svetskim tržištima.

Amerikanci se takođe plaše da bi napadi na rafinerije mogli dodatno da provociraju Rusiju, rekla su tri izvora za FT.

Britanski list je objavio da su zvaničnici iz Vašingtona više puta upućivali upozorenja visokim zvaničnicima ukrajinskih bezbednosnih službi, pre svega SBU i Vojnoobaveštajne službe (GUR), preneo je Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading