Služba bezbednosti Ukrajine
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Volodimir Zelenski istakao je da će, ako Ukrajina ne dobije obećanu američku vojnu pomoć, njene snage morati da se povlače u "malim koracima“.

U novim vazdušnim napadima ukrajinskih snaga na Belgorod poginula jedna osoba.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski upozorava na "napetu" situaciju na delovima fronta, ističući da ruska vojska troši šest puta više municije od snaga Kijeva.

BLOG UŽIVO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Spartanci" uništavaju oklopna vozila

 

 

Zelenski razrešio dužnosti prvog pomoćnika i trojicu savetnika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je danas dužnosti nekoliko bliskih saradnika, među kojima i svog prvog pomoćnika Serhija Šefira, javljaju ukrajinski mediji. Šefir je za prvog pomoćnika Zelenskog imenovan 2019. godine.

Zelenski je smenio i trojicu svojih slobodnih savetnika - Oleha Ustenka, Serhija Trofimova i Mihaila Raduckog, prenosi Unian. Razrešene su i Natalija Puškarjova, poverenica predsednika za dobrovoljce i Olena Verbicka, poverenica za zaštitu prava vojnih lica.

Rusija:PVO oborila dva ukrajinska drona iznad Belgoroda,onlajn nastava u školama

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je jutros dva ukrajinska drona iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bespilotne letelice tipa aviona oborene su oko 7.30 i 8.00 časova po moskovskom vremenu, prenosi TASS. Guverner Vjačeslav Gladkov napisao je jutros na svom Telegram kanalu da je u petak uveče doneta odluka da škole u ​​gradu Belgorod i opštinskim okruzima duž granice, uključujući i naselje Jakovljevo, pređu na onlajn nastavu u poslednjem tromesečju ove školske godine.

Oglasio se Zelenski

 

 

Berbok: Putin ne želi da pregovara

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je da očekuje dalju eskalaciju rata u Ukrajini, ocenjujući da ruski predsednik Vladimir Putin ne želi da pregovara.

„On daje do znanja više nego jasno da je van domašaja racionalnih argumenata i vrednosti čovečanstva. I sigurno ne želi da pregovara“, rekla je Berbok za medijsku grupu Funke. Nemačka ministarka je ocenila da bi došlo do nezamislivih posledica ukoliko bi Ukrajina bila poražena u ratu.

Rusija ponovo napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Rusija je tokom protekle noći ponovo napala energetsku infrastrukturu Ukrajine u južnim i jugoistočnim regionima zemlje, saopštile su danas Oružane snage Ukrajine.

Prema podacima ukrajinskog vazduhoplovstva, PVO je oborila devet od 12 ruskih dronova iznad Hersonske, Odeske, Dnjepropetrovske i Poltavske oblasti. Prema podacima ukrajinske vojske, u napadima nije bilo žrtava, niti štete, prenosi Unian.

Kadirov: Čečenske jedinice eliminisale ukrajinske sabotere kod Belgoroda

Čečenske jedinice eliminisale su diverzantsku grupu u pograničnoj oblasti u blizini Belgoroda, saopštio je predsednik Čečenije Ramzan Kadirov.

„Protivnik je pokušao da se sakrije u jednoj od napuštenih zgrada gde su planirali da uspostave vatreni položaj. Vazdušno izviđanje je otkrilo njihovu lokaciju, a zatim je artiljerija brzo eliminisala neprijatelja“, naveo je Kadirov na Telegram kanalu, prenosi TASS.

Zelenski: Ukrajini su potrebne rakete ATACMS za udare na aerodrome na Krimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozvao SAD da obezbede Ukrajini rakete ATACMS za napad na aerodrome i avione na, kako je naveo, privremeno okupiranom Krimu. „Kada Rusija ima rakete, a mi nemamo, oni raketama napadaju sve – gasnu i energetsku infrastrukturu, energiju, škole, fabrike, civilne zgrade. ATACMS je odgovor“, rekao je ukrajinski predsednik u intervjuu za Vašington post, prenosi Ukrinform.

Zelenski je naglasio da su rakete dugog dometa Ukrajini potrebne ne za napad na teritoriju Rusije, već za udare na aerodrome na Krimu. „Kada Rusija sazna da možemo da uništimo ove avione, oni neće napasti sa Krima. To je kao sa mornaricom. Izgurali smo ih iz naših teritorijalnih voda. Sada ćemo ih potisnuti sa krimskih aerodroma“, rekao je predsednik.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading