"ODAJEM POČAST MUSLIMANSKIM RATNICIMA" Zelenski na iftaru sa muslimanskim predstavnicima (FOTO)
Foto: Alo/shutterstock

Manifestacija je održana na teritoriji Verske uprave muslimana Krima i predstavlja nastavak tradicije održavanja iftara, koju je na državnom nivou pokrenuo predsednik Ukrajine 2023. 

- Prošle godine smo započeli novu tradiciju – da zajedno proslavljamo sveti Ramazan. Političko rukovodstvo naše zemlje, vojna komanda, predstavnici ukrajinske muslimanske zajednice, Medžlis krimskotatarskog naroda, diplomatski kor – svi zajedno. Veoma mi je drago što smo danas ovde u istom sastavu „Jedinstvo je uvek važno, posebno kada je život zasenjen ratom i udarima zla - rekao je Zelenski.

Šef države je izrazio zahvalnost svima prisutnima, onima koji se bore, rade za Ukrajinu, koji pomažu zemlji i ne potčinjavaju se zlu.

- Želeo bih da odam počast muslimanskim ratnicima - svima onima koji su deo odbrambenih i bezbednosnih snaga Ukrajine koji brane našu zemlju, našu slobodu. Zahvaljujem se svakom našem ratniku na hrabrosti. Zahvaljujem se svima koji donose oslobođenje celu našu zemlju i naš Krim bliže - naglasio je predsednik.

Ukrajinski muslimanski vojnici koji trenutno brane zemlju u sastavu Oružanih snaga Ukrajine takođe su prekinuli post sa Zelenskim. Predsednik je uručio ordene Bogdana Hmeljnickog III stepena i ordene „Za hrabrost“ III stepena obaveštajcima, artiljerima, mitraljescima i pripadnicima jurišnih snaga koji su pokazali hrabrost i nesebičnost u odbrani suvereniteta i teritorije Ukrajine. integritet.

Predsednik Ukrajine je poželeo mir i spokoj onim narodima koji su zbog neprijateljstava lišeni normalnog života i bezbednosti: ljudima u Siriji, Gazi, Libiji, Sudanu.

- U Ukrajini svima koji cene život želimo pravu zaštitu. Želimo pravedan mir za sve narode čiji su domovi uništeni ratom. Želimo pravdu za našu zemlju Ukrajinu i sve druge narode. Neka nas sve podrži ovo vreme Ramazana - naš narod i naša zemlja. I neka naše jedinstvo ostane čvrsto - istakao je Zelenski.

Lider krimskotatarskog naroda Mustafa Džemilev izrazio je zahvalnost predsedniku Ukrajine, svim prisutnima, kao i svim borcima koji brane zemlju sa oružjem u rukama.

- Vi sada ispunjavate ne samo svoju građansku već i versku dužnost. Uostalom, prema principima islama, rat za svoju otadžbinu je dužnost svakog muslimana - rekao je Džemilev.

Lider krimskotatarskog naroda izrazio je uverenje da će se kazna za sve učinjeno zlo sigurno vratiti onima koji su krivi za ovaj rat. Istovremeno, Mustafa Džemilev je zahvalio svim zemljama sveta koje danas pomažu u zaštiti ukrajinskog naroda.

On je poželeo da sveti mesec Ramazan postane još jedna prilika za veću konsolidaciju celokupnog ukrajinskog naroda za pobedu nad neprijateljem.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov naglasio je da se hiljade muslimana bore u redovima ukrajinskih oružanih snaga, a ovo je treći Ramazan od početka invazije u punom obimu, koji provode u rovovima, štiteći budućnost naše zemlje.

- Veoma smo zahvalni našim ratnicima koji zajedno tjeraju neprijatelja sa naše zemlje, braneći pravdu i mir. Naše molitve su uz one koji su poginuli za slobodnu Ukrajinu. Molim Svevišnjeg da nam podari pobjedu nad okupatorom što je prije moguće. Zato da možemo što pre da oslobodimo svoju otadžbinu i svoj narod i obezbedimo vladavinu prava za sve naše sugrađane od Jalte do Černigova, od Luganska do Užgoroda - naglasio je Rustem Umerov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading