nuklearno oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Popel Arseniy

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije optuživalo Kijev da priprema provokacije uz upotrebu hemijskog oružja, uključujući i akcije na teritoriji Ukrajine. Ministarstvo je prošlog aprila tvrdilo da je ukrajinska služba bezbednosti planirala takvu provokaciju upotrebom "opasnih hemikalija" u gradu Sumi, na severoistoku Ukrajine. Kijev je odbacio optužbe.

Vladimir Tarabrin, stalni predstavnik Moskve pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i ambasador u Holandiji, naglasio je da je upotreba hemijskog oružja flagrantno kršenje međunarodnog prava.

- Tokom Specijalne vojne operacije, zabeležili smo slučajeve u kojima su ukrajinske oružane snage koristile hemijsko oružje proizvedeno u SAD - rekao je Tarabrin i dodao da su isporuke deo dobro uspostavljene i ilegalne šeme slanja hemijskog oružja u Kijev.

On je naglasio da je ukrajinska upotreba toksičnih hemikalija postala sistematska, pošto zapadna podrška omogućava Kijevu da nekažnjeno krši međunarodno pravo. Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska koristi razne vrste municije domaće proizvodnje, granate i kontejnere sa nepoznatim supstancama.

Konvencija o hemijskom oružju, sporazum o kontroli naoružanja kojim administrira Organizacija za zabranu hemijskog oružja, međuvladina organizacija sa sedištem u Hagu, usvojena je u januaru 1993. i stupila je na snagu četiri godine kasnije. Do avgusta 2022, 193 države su potpisale sporazum. Ukrajina je ratifikovala dokument i prihvatila sve svoje obaveze.

Konvencija zabranjuje svim državama članicama da proizvode, nabavljaju i skladište hemijsko oružje, kao i da ga direktno ili indirektno prenose. Potpisnicima je takođe zabranjeno korišćenje takvog oružja.

- Mislim da se SAD i njihovi poslušnici mogu zaustaviti samo maksimalnom transparentnošću, identifikovanjem konkretnih činjenica koje pokazuju da oni direktno snabdevaju ili olakšavaju snabdevanje Ukrajine ovim supstancama u suprotnosti sa konvencijom - rekao je diplomata.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading