UHAPŠEN AGENT RUSKE FSB Pao u blizini Kijeva, preti mu DOŽIVOTNI ZATVOR
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

"Prijavom u Nacionalnu policiju, izdajnik se nadao da će dobiti više mogućnosti za prikupljanje podataka o ljudstvu i kretanju vojne opreme Oružanih snaga Ukrajine.

Informacije su bile potrebne za pripremu vazdušnih napada Rusa na objekte Odbrambenih snaga i planiranje borbenih dejstava na prvim linijama fronta", navodi se u saopštenju SBU, prenosi Ukrinform. Istragom je utvrđeno da je agent FSB upućen da izviđa lokacije vojnih aerodroma i bolnica, kao i odbrambenih fabrika, u Kijevskoj oblasti.

Takođe je trebalo da prikupi što više informacija o jednoj od mehanizovanih brigada Oružanih snaga Ukrajine za FSB. Da bi izvršio zadatak, napadač je iskoristio meštanku od koje je iznajmio stan, a čiji se borio u ovoj brigadi i poginuo na frontu.

Pripadnici SBU su pratili ruskog agenta, koji je skrenuo pažnju na sebe prokremaljskim komentarima na ruskim Telegram kanalima i u završnoj fazi operacije priveli su ga u njegovom stanu, kada je već podneo dokumenta kao kandidat za prijem u redove Nacionalne policije.

Prema istrazi, ispostavilo se da je uhapšeni stanovnik Brovarskog okruga, kojeg je krajem 2023. daljinski regrutovao FSB, a za saradnju sa ruskom službom dobijao je novac na bankovni račun. Tokom pretresa, od osumnjičenog je oduzet mobilni telefon sa dokazima o prepisci sa FSB. On se tereti za izdaju u vanrednom stanju, za šta mu preti kazna doživotnog zatvora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi
FSB

Komentari (0)

Loading