Brisel
Foto: AP/Denes Erdos (STF)

Poljska i Češka na jednoj strani, a Viktor Orban i Robert Fico na drugoj. Tako su na sastanku ministara spoljnih poslova te četiri zemlje održanom 21. marta u Pragu ponovo isplivale razlike u stavovima po pitanju vojne i finansijske pomoći Ukrajini. Radio Prag sa „lice” javlja da se ministar spoljnih poslova Češke Jan Lipavski založio za veću pomoć Ukrajini u svim oblastima, uključujući i vojnu. Kako je rekao Lipavski, u interesu je čitavog regiona da se ruska vojska drži što dalje od svojih granica, pogotovo što se tri članice Višegradske grupe graniče sa Ukrajinom, a Poljska se graniči i sa ruskom enklavom Kalinjingradom.

Sve ove zemlje se smatraju „prvom linijom” odbrane Evrope, a posebno Poljska i Češka, zbog svog položaja, važe za „napredne” i važne članice NATO-a.

- Evropa je danas u opasnosti i potrebno je znati kako na nju odgovoriti - rekao je Lipavski.

Problem je nastao kada je Češka pokrenula inicijativu za nabavku skoro milion artiljerijskih granata za Ukrajinu iz zemalja van EU, jer je u zabrinjavajućem deficitu, što direktno utiče na situaciju na ratištu. Podsetimo, češki premijer Petr Fijala je još u februaru na samitu EU predložio da se artiljerijska municija za Ukrajinu nabavlja izvan zemalja članica EU. Ovu inicijativu odmah je podržalo 18 zemalja EU, uključujući Poljsku, ali su Mađarska i Slovačka rekle - "ne".

Naime, s druge strane, Orbanov najbliži saradnik Peter Sijarto ponovio je da Mađarska „nije isporučivala i neće isporučivati nikakvo oružje Ukrajini u budućnosti“, a takođe je nazvao „opasnim“ izjave, posebno francuskog predsednika Emanuela Makrona, o mogućim raspoređivanje vojnih snaga NATO-a u Ukrajini. Sa njim se složio i njegov slovački kolega Juraj Blanar, ali je i ponovio stav nove, po svemu sudeći prilično proruske vlasti u Bratislavi, da sukob u Ukrajini "nema vojno rešenje".

- Slovačka je veoma zavisna od gasa i nuklearnog goriva iz Rusije i mi moramo da vodimo računa o našim nacionalnim interesima - prenosi njegove reči Dojče vele.

Češki šef diplomatije je, međutim, tamošnjim medijima rekao da su se ipak složili oko nekih stavova, poput toga da je ruska agresija na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava i da Ukrajina mora da „ostane” u svojim međunarodno priznatim granicama.

Podsetimo, Češka je već nabavila 800.000 granata, a na tržištu je našla dodatnih 700.000, a ukupna cena ovih granata je 3,3 milijarde evra. Isporuke artiljerijske municije u Ukrajinu počeće već u narednih nekoliko nedelja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading