Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Borbe na ukrajinskom frontu nisu prestajale ni prethodnog dana. Ruske snage su napale oblast Harkova i Sumu, a ukrajinske Belgorod.

Stari, novi predsednik peti put, Vladimir Putin čestitao je na Crvenom trgu u Moskvi građanima desetu godišnjicu ujedinjenja Krima s Rusijom.

U to ime, Krim je nazvao "nepotopivim nosačem aviona koji se vratio u rodnu luku". Rusima je objavio i najnoviju vest - uskoro će vozovi ići do Sevastopolja, jer je obnovljena pruga od Rostova na Donu do Donjecka, Marijupolja i Berdjanka. 

Dok Putin slavi, Kijev ga optužuje da planira eskalaciju rata.

Ideja ruskog predsednika o stvaranju "sanitarne zone" na teritoriji Ukrajine jasan je dokaz da Moskva planira da eskalira rat u susednim zemljama, poručuje Kijev.

Volodimir Zelenski se zahvalio Evropskoj uniji na novoj pomoći za Ukrajinu od pet milijardi evra.

I šef diplomatije Dmitro Kuleba zatražio je hitnu pomoć od EU i Sjedinjenih Američkih Država za Kijev.

Ukrajinski piloti će učiti da upravljaju avionom F-16 u vojnoj bazi u gradu Fetešti na jugu Rumunije, a obuku je odobrio predsednik Klaus Johanis. Odobrio je, takođe, i tranzit vojne opreme kroz Rumuniju iz Finske za Ukrajinu.

A u Rumuniji su počeli radovi na najvećoj vojnoj bazi NATO u Evropi koja će, kako se očekuje, nadmašiti i nemačku bazu Ramštajn.

Istovremeno, Ukrajina i Severnoatlantska alijansa su pokrenule rad Komiteta za strateške komunikacije u okviru Saveta Ukrajina-NATO.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

BLOG UŽIVO

"ČEKAM IZVEŠTAJ..." Zelenski se oglasio 

 

 

Ukrajinci napustili položaje u Avdejevki

Oružane snage Ukrajine napustile su svoje položaje u nekoliko područja u blizini Avdejevke, saopštili su u DNR.

Nova pomoć Ukrajini

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je danas novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona evra. On je nakon sastanka ukrajinske kontakt grupe za odbranu (UDCG) održanog u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj precizirao da novi paket Nemačke uključuje 10.000 artiljerijskih granata iz sopstvenih vojnih rezervi, kao i 100 oklopnih vozila za pešadiju i 100 logističkih vozila.

"Nastavljamo i isporuku rezervnih delova za sisteme koji su već isporučeni, kao sa slanje velike količine medicinskog materijala", rekao je Pistorijus na brifingu za novinare.

SAD: Nećemo dozvoliti da Ukrajina propadne

 

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin danas je, na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, poručio da Vašington neće dozvoliti "da Ukrajina propadne".

"SAD neće dozvoliti da Ukrajina propadne. Ova koalicija neće dozvoliti da Ukrajina propadne", rekao je Ostin na početku sastanka predstavnika 50 država koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, prenosi Rojters.

Guverner Gladkov: Oko 9.000 dece biće preseljeno iz Belgorodske oblasti

Zbog granatiranja koje sprovodi ukrajinska vojska, oko 9.000 dece biće preseljeno iz Belgorodske oblasti u druge regione Rusije, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov.

"Danas preseljavamo veliki broj sela, sada planiramo da sklonimo oko devet hiljada dece iz Belgoroda, Belgorodskog okruga, Šebekinskog okruga, Grajvoronskog okruga“, rekao je Gladkov, prenosi agencija RIA Novosti.

On je dodao da će u petak 1.200 dece otići u Penzu, Tambov, Kalugu i Stavropoljsku teritoriju.

Vojska Ukrajine: Dronovi su ključni za prednost nad Rusijom

Razvoj bespilotnih sistema, odnosno dronova, je ključan za pružanje prednosti Kijevu protiv brojčano nadmoćnih ruskih snaga, napisao je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski na društvenoj mreži Telegram.

"Tražimo asimetrična rešenja za dobijanje kvalitativne prednosti nad brojčano nadmoćnim protivnikom", rekao je Sirski posle sastanka sa svojim zamenikom Vadimom Suharevskim, prenosi Rojters. Zbog više ljudi i oružja u svojim rukama, ruske snage povećavaju pritisak preko celog fronta i postepeno napreduju.

EU uvodi carinu na poljoprivredne proizvode Rusije i Belorusije

Evropska komisija će u narednim danima nametnuti carinu od 95 evra po toni žitarica iz Rusije i Belorusije i tarife od 50 odsto na uljarice i njihove derivate, kako bi umirila svoje farmere i neke zemlje članice.

Carina koju EK priprema je odgovor na proteste farmera širom EU protiv restrikcija Zelenog plana koji je namenjen da se bori sa klimatskim promenama i za ponovno uvođenje carina na ukrajinske poljoprivredne proizvode koje su ukinute nakon Ruske invazije 2022. godine, prenosi Fajnenšl tajms.

Kijev: U Odeskoj oblasti oborena dva ruska izviđačka drona

Oružane snage Ukrajine su uništile dva izviđačka drona ruske vojske na nebu iznad Odeske oblasti.

"U noći 18. na 19. marta mornaričke snage su oborile dva neprijateljska izviđačka drona u Odeskoj oblasti"“, navela je mornarica na Fejsbuku.

Izgubljeni američki dron pronađen u Poljskoj

U blizini poljskog grada Miroslavec, dron MK-9 Riper prinudno je sleteo u nenaseljeno područje.

Trenutno, obvo mesto čuvaju nadležne službe, a vojna žandarmerija vrši uviđaj. 

Nenaoružani američki dron MK9 Riper bio je stacioniran na aerodromu Miroslavec, nakon čega je izgubio kontakt sa bazom.

Ukrajinci napustili položaje u Avdejevki 

Oružane snage Ukrajine napustile su svoje položaje u nekoliko područja u blizini Avdejevke, saopštili su u DNR.

 

Moskva: PVO uništila dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Voronješke oblasti

Sistemi PVO oborili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Voronješke, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Zaustavljeni su pokušaji kijevskog režima da izvrši terorističke napade na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije pomoću bespilotnih letelica tipa aviona“, navodi se u saopštenju.

Oboren jurišni helikopter Ukrajine

Posada protivvazdušnog-raketnog sistema Buk-M1 grupe Jug oborila je jurišni helikopter ukrajinskih trupa na artjomovskom pravcu.

- Iz komandnog mesta su nam dali instrukcije da otkrijemo neprijateljsko vozilo. Visina (cilja) iznosila je oko 500-600 metara... Pratili smo ga oko 10 kilometara, već smo znali da dolazi, da ide ka nama – i čim je ušao u zonu našeg dometa bio je uništen - rekao je komandir divizona za Sputnjih pod kodnim imenom „Tihi“.

Amerikancima sve teže da ubede saveznike da će nastaviti podršku Ukrajini

Sekretar odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojd Ostin pokušaće da ubedi američke saveznike da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Usled poteškoća predsednika SAD Džozefa Bajdena da ubedi Kongres da izdvoji dodatni novac za naoružavanje Ukrajine, Ostin će u vojnoj avio-bazi Ramštajn na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine pokušati da ubedi saveznike da će SAD nastaviti da podržava rat protiv Rusije, prenosi Rojters

SAD: Nećemo dozvoliti da Ukrajina propadne

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading