Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

List je kao primer izdvojio selo Makov, u regionu Hmeljnicki u zapadnoj Ukrajini, gde su praktično svi muškarci stradali u sukobu, ranjeni ili nestali, dok ono malo preostalih progone regrutni oficiri.

- To je samo činjenica, većina njih je nestala - rekla je Larisa Bodna, zamenica direktora lokalne škole, koja vodi bazu podataka o učenicima čiji su roditelji raspoređeni na front.

- Ljude love kao pse na ulici - dodala je druga žena čiji je muž prošle godine prisilno mobilisan, uprkos zdravstvenih problema zbog kojih je trebalo da bude oslobođen vojne službe.

- Celo selo je nestalo - dodala je njena svekrva.

"Vašington post" navodi da među civilnim stanovništvom raste osećaj ogorčenosti, pri čemu većina smatra da su ljudi sa sela nesrazmerno pritisnuti u poređenju sa većim gradovima, gde je lakše sakriti se. Meštani kažu da se na ulici zaustavljaju i ispituju i oni koji već služe vojsku, kao i mladi koji još nisu stasali za vojni rok.

Poslednjih meseci na internetu se pojavilo više video snimaka vojnika koji teraju muškarce u vozila, što je izazvalo glasine o kidnapovanju, što je doprinelo panici među lokalnim stanovništvom.

Ukrajina je najavila opštu mobilizaciju ubrzo nakon početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine, ali su hiljade muškaraca od tada uspele da pobegnu. Posle neuspele kontraofanzive prošlog leta, Kijev očajnički pokušava da popuni svoje redove, tražeći mobilizaciju do 500.000 novih regruta.

Krajem januara, ukrajinski poslanici usvojili su nacrt revidiranog zakona o mobilizaciji koji ima za cilj povećanje vojnih činova spuštanjem starosne granice za regrutaciju sa 27 na 25 godina i pooštravanjem uslova za regrutaciju.

Ruska vojska je procenila da je do kraja februara Ukrajina ostala bez više od 444.000 vojnika. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tvrdio je prošlog meseca da je samo 31.000 ukrajinskih vojnika ubijeno u dve godine neprijateljstava sa Rusijom, što je broj koji su čak i mediji koji podržavaju Kijev nazvali neverovatno malim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading