OGLASILA SE MOSKVA "Diverzanti u Belgorodu odbijeni, Ukrajina pretrpela velike gubitke"
Foto: AP/Evgeniy Maloletka (STF)

Oružane snage Rusije i granični organi Federalne službe bezbednosti su u protekla tri dana od 12. do 14. marta, zaustavili sve pokušaje ukrajinskih snaga da prodru na teritoriju Belgorodske i Kurske oblasti Ruske Federacije, odbivši sve napade Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 1.500 vojnika, od kojih je oko 500 sa nenadoknadivim gubicima, uništeno je 18 tenkova i 23 borbena oklopna vozila, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Oružane snage Rusije i granični organi Federalne službe bezbednosti (FSB) su tokom jučerašnjeg dana zaustavili još jedan pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da se probiju na teritoriju Belgorodske oblasti, ovoga puta u blizini naselja Kozinka.

Ukrajinska diverzantska grupa je, u želji da iznenadi ruske snage, oko 16.30 časova po moskovskom vremenu, koristeći dva helikoptera Mi-8, izvršila desant sa do 30 ljudi na teritoriju kilometar udaljenu od državne granice, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Nakon sletanja, diverzantska grupa je tajno krenula ka selu Kozinka koje se nalazi baš na državnoj granici Ruske Federacije i ušla u nekoliko kuća na samoj periferiji.

Međutim jedinice Oružanih snaga Rusije su zajedno sa graničnim organima FSB-a Rusije sprečile dalje kretanje neprijatelja.

"Neprijatelj je poražen artiljerijskom vatrom, udarima vojne avijacije i upotrebom vođenih vazdušnih bombi. Kako bi se sprečilo delovanje neprijateljske rezervne jedinice, izvršeno je daljinsko miniranje područja", navodi se u saopštenju.

Pošto su pretrpeli značajne gubitke, Ukrajinci su se povukli, potvrdili su u ruskom i vojnom resoru.

Jedna grupa diverzanata pokušala je da se utvrdi u jednoj od kuća, neposredno uz državnu granicu, ali su ih blokirale jedinice ruske vojske. Deo diverzantske grupe koja se povukla na teritoriju Ukrajine, ušao je u minsko polje. A neprijateljska grupa koja je krenula napred da evakuiše ranjene i ubijene ukrajinske diverzante poražena je vatrom MLRS-a "tornado".

Na ukrajinskoj strani juče je stradalo više od 50 ljudi, potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Trenutno je u potpunosti vraćena kontrola nad naseljem i područje koje blokira diverzantsko-izviđačka grupa je očišćeno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading