Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

U Ukrajini se nastavljaju borbe na više frontova. Moskva tvrdi da je za 24 časa oboreno skoro 60 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad ruskih oblasti, dok je Kijev prijavio troje ubijenih u ruskim napadima na istoku zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, istovremeno, izjavio je da je njegova zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako postoji pretnja ruskoj državnosti, suverenitetu ili nezavisnosti.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, takođe, navela je da bi zbog akcija NATO-a rat mogao da izmakne kontroli, kao i da bi Zapad trebalo da odustane od ideje da strateški porazi Moskvu.

Sa druge strane, Leonid Volkov, dugogodišnji pomoćnik preminulog ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, napadnut je u Vilnjusu, a predsednik Litvanije Gitanas Nauseda optužio je Rusiju da stoji iza napada.

Nauseda je, takođe, podržao slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, ističući da strah od reakcije Kremlja ne sme da bude odlučujući faktor u odluci evropskih zemalja.

Za to vreme, Evropska unija i Češka su najavile nove pakete vojne pomoći Ukrajini. Brisel će poslati Kijevu još pet milijardi evra, dok je Prag obećao da će, u okviru češke inicijative, do juna poslati artiljerijske granate.

BONUS VIDEO

Pratite najvažnije VESTI SA FRONTA

Kraj bloga

Borelj: Ishod rata biće odlučen ovog proleća ili leta

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj rekao je danas da obezbeđivanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini nije moglo da čeka, pošto će, kako je ocenio, ishod rata u Ukrajini biti odlučen ovog proleća ili leta.

Usled sumnji oko kontinuirane američke podrške Kijevu, Borelj je rekao novinarima u Vašingtonu da je njegova poruka američkim poslanicima da "šta god je potrebno da se uradi, mora da se uradi brzo", preneo je Rojters.

"To je naša istina u EU. Moramo da ubrzamo stvari, da pojačamo podršku da radimo sve brže. Zato pojačavamo kapacitete naše vojne industrije. A to je istina i za SAD", rekao je Borelj.

On je dodao da će naredni meseci biti "odlućujući".

"Brojni analitičari očekuju veliku rusku ofanzivu ovog leta, a Ukrajina ne može da čeka ishod američkih izbora u decembru", istakao je Borelj.

Putin će dobiti nož u leđa?

Kijev se bori da pridobije važnog saveznika

Gijacint-S snimljen u akciji (VIDEO)

- Posada samohodnog artiljerijskog sistema Grupe snaga „Vostok“ „Gijacint-S“ uništava ljudstvo i utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajne kod Ugledara - objavilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

 

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

- Ruska vojska odbila je na avdejevskom pravcu osam kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio 410 vojnika i borbeno vozilo pešadije „bredli“;

- Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile 240 vojnika i tri tenka;

- Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada; Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izgubila 125 vojnika;

- Ruska vojska sprečila je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju u pograničnu oblast Rusije kod Spodarjušina;

- Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila 136 ukrajinskih dronova, bombu „hamer“, četiri projektila „hajmars“  i četiri projektila iz sistema „grad“; 

- Ruska vojska likvidirala je 195 ukrajinskih vojnika koji su pokušali da uđu na teritoriju Rusije i pet tenkova;

- Na kupjanskom pravcu ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje i odbile jedan napad ukrajinske vojske.

Za dan ispaljeno više od 200 granata

Oružane snage Ukrajine ispalile su tokom dana više od 200 granata i izvele više od 20 napada dronom na 10 okruga Belgorodske oblasti, dve osobe su povređene, rekao je gubernator Vjačeslav Gladkov.

Nove loše vesti za zapad iz Ukrajine

Rusija stekla veliko iskustvo u korišćenju najsavremenijeg naoružanja

Balkanska država dosipa "so na ranu" Rusije

Bilo je uključeno 240 vojnih lica

Moskva: IAEA prosleđene informacije o eksploziji u blizini nuklearke u Zaporožju

Stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču dostavila je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) informaciju o ukrajinskom napadu na kritično infrastrukturno postrojenje Zaporoške nuklearne elektrane, a dobile su je i zemlje članice IAEA, saopštio je stalni predstavnik Rusije Mihail Uljanov za RIA Novosti.

"Čim je ova informacija stigla u stalnu misiju Rusije u Beču, odmah smo prosledili IAEA takozvani informativni cirkular, gde smo izneli tok događaja, priložili mapu sa koje je jasno gde je došlo do eksplozije, kontaktirali sekretarijat agencije i podsetili ih da kolege iz IAEA moraju nekako da odgovore na ovaj veoma opasan događaj“, rekao je diplomata.

Uljarev navodi da je ubrzo nakon rotacije osoblja IAEA u NE Zaporožje, 12. marta posle 18 časova, kada je u blizini ograde skladišta dizel goriva, eksplodirala eksplozivna naprava bez omotača težine 300-400 grama.

"Preporučili smo im da ne odugovlače sa odgovorom, pogotovo što su stručnjaci agencije na stanici izvedeni na lice mesta incidenta“, rekao je Uljanov.

BIVŠI AMERIČKI OBAVEŠTAJAC O RATU U UKRAJINJI

Ishod ukrajinskog sukoba je očigledan, smatra bivši američki obaveštajac 

Razgovarali Zelenski i Šolc

Otkriveno šta je predsednik Ukrajine rekao nemačkom kancelaru

Kličkov: Oboren još jedan ukrajinski dron

Iznad Orlovske oblasti oboren je još jedan ukrajinski dron, saopštio je gubernator oblasti Andrej Kličkov.

"Izbori u okupiranim teritorijama je nelegalno i ništavno"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je održavanje ruskih izbora na okupiranim teritorijama Ukrajine nelegalno i ništavo.

On je napomenuo da je izborna kampanja u Donjecku, Lugansku, Zaporožju, Hersonu i Krimu još jedna demostracija ruskog "kontinuiranog zanemarivanja međunarodnog prava", prenosi Rojters.

"Teranje miliona ukrajinskih građana koji žive u privremeno okupiranim teritorijama ili koji su tamo prisilno premešteni da učestvuju u takozvanim izborima je podjednako ilegalno", dodao je Kuleba.

Nemački Bundestag odbacio rezoluciju o snabdevanju Kijeva raketama Taurus

Većina poslanika Bundestaga glasala je danas protiv nove rezolucije najveće opozicione poslaničke grupe CDU/CSU, kojom se zahteva da Nemačka pošalje krstareće rakete dugog dometa Taurus Ukrajini.

Za odbacivanje rezolucije glasalo je 495 parlamentaraca od 690 prisutnih, 190 je glasalo za, a još pet je bilo uzdržano. Sastanak su prenosili lokalni TV kanali. Glasanju je prethodila jednoipočasovna debata o predlogu konzervativne opozicije, prenosi Ukrinform.

Nemačji Bundestag

AP/Tanjug

 

 

Narod beži iz napadnutog Belgoroda

 

 

Rusija stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana

Moskva je stavila na crnu listu više od 200 američkih državljana uključenih u rusofobičnu politiku Vašingtona, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"U kontekstu odmazde za sve brojnije sankcije koje su američke vlasti masovno uvele protiv ruskih građana zbog 'podrške Kremlju i specijalne vojne operacije', ulazak u Rusku Federaciju zabranjen je za 227 Amerikanaca", navodi se u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti.

RUSI SPREČILI PROBOJ U BELGORODSKU OBLAST

Starojt: Novi pokušaj diverzanata da uđu u Tetkino u Kurskoj oblasti

Gubernator Kurske oblasti Roman Starojt prijavio je nove pokušaje ukrajinskih diverzanata da uđu u selo Tetkino.

Prema njegovim rečima, graničari FSB i ruska vojska su odbili ove pokušaje.

"Nisu i neće im dozvoliti da to urade", poručio je gubernator.

Ranije je ruska vojska saopštila da su 12. marta ukrajinski diverzanti pokušali da  uđu u selo Tetkino.

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

-Ruska vojska odbila je na avdejevskom pravcu osam kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio 410 vojnika i borbeno vozilo pešadije "bredli";

-Na donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile 240 vojnika i tri tenka;

-Na južnodonjeckom pravcu ruska vojska odbila je tri napada; Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata izgubila 125 vojnika

-Ruska vojska sprečila je još jedan pokušaj ukrajinskih snaga da se probiju u pograničnu oblast Rusije kod Spodarjušina;

-Ruska PVO je za poslednja 24 sata oborila 136 ukrajinskih dronova, bombu "hamer", četiri projektila "hajmars" i četiri projektila iz sistema "grad";

-Na kupjanskom pravcu ruske jedinice su zauzele povoljnije položaje i odbile jedan napad ukrajinske vojske.

Šestoro povređenih u napadu na Belgorod

U napadu ukrajinske vojske na Belgorod, šest osoba je povređeno, objavio je na Telegram kanalu gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov.

On je napomenuo da je prema ažuriranim podacima šest osoba povređeno, svi su prebačeni u medicinske ustanove.

Povređena su četiri muškarca i dve žene.

Peskov: Pojačano američko vojno prisustvo na Arktiku nije novi izazov za Rusiju

Pokušaji Sjedinjenih Država da pojačaju svoje vojno prisustvo na Arktiku nisu novi izazov za Rusku Federaciju; arktički region ostaje teritorija intenzivne konkurencije, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ovo nije novi izazov. Nažalost, Arktik je uvek bio i ostao teritorija prilično intenzivne konkurencije. Mi, kao arktička država, zapravo najveća arktička zemlja na svetu, naravno, smatramo ovaj region strateški važnim za nas“, naglasio je Peskov.

Hapšenje u Sankt Peterburgu zbog planiranja terorističkog napada

U Sankt Peterburgu je otkriven ogranak tajne organizacije čiji su članovi, po nalogu ukrajinske vojne obaveštajne službe, planirali da stave otrov u prehrambene proizvode namenjene osoblju ruskog Severnog vojnog okruga i stanovništvu u okupiranim oblastima Ukrajine, javlja RIA Novosti.

Kako je saopštila ruska Obaveštajno-bezbednosna služba (FSB), ogranak te organizacije, pod nazivom "Ruski dobrovoljački korupus", činila su četiri muškarca "radikalne desničarske ideologije" koji su svoje aktivnosti vršili u Sankt Peterburgu. Sva četvorica su privedeni.

Ukrajinske snage bacile eksplozivnu napravu na nuklearku u Zaporožju

Ukrajinska vojska pucala je na kritični infrastrukturni objekat u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, a bačena je i eksplozivna naprava, objavila je pres služba elektrane.

Direktor stanice Jurij Černičuk pojasnio je da je eksplozivna naprava bačena pet metara od ograde skladišta goriva, rezervoara za dizel gorivo.

"Takvi napade su neprihvatljivim, jer bi posledice mogle biti strašne", upozoravaju iz nuklearke.

Glatkov: Iznad Belgorodske oblasti oboreno osam dronova

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov saopštio je na Telegramu da je protvivvazdušna odbrana oborila osam bespilotnih letelica iznad te oblasti i Belgoroda.

Dodao je da su u napadu povređene dve žene i jedan muškarac, prenose RIA Novosti.

Ruske snage dronovima napale Harkov

 

Ruske snage su noćas dva puta napale Harkov. U prvom, "šahed" je pao u centru grada u blizini privatnih kuća.

"Na sreću, nije bilo žrtava“, rekao je gradonačelnik Harkova Igor Terehov.

Drugi napad dogodio se u gradskom šumskom pojasu i nekoliko zgrada je lakše oštećeno, obavestio je Terehov.

U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod poginuo muškarac, troje povređenih

U udaru ukrajinskih snaga na Belgorod, poginuo je vozač automobila, a još tri osobe su povređene, javio je na svom Telegram kanalu guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

"Naš PVO sistem je iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti oborio je osam vazdušnih ciljeva na prilazu gradu. Prema preliminarnim podacima, vozač je preminuo od posledica sudara sa putničkim automobilom", napisao je Gladkov. Guverner je dodao da su tom prilikom takođe povređene dve ženske osobe i jedan muškarac, a ekipe hitne pomoći ubrzo su stigle na lice mesta, piše RIA Novosti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading