GDE JE 700.000 VOJNIKA? Zelenski u strašnom problemu
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Prema navodima tog lista, iako je Zelenski obećao svojim međunarodnim partnerima da će se Ukrajina snaći u borbi ako dobije oružje i druge vidove pomoći, ukrajinski predsednik i najviši vojni komandanti do sada nisu uspeli da osmisle jasan plan za regrutaciju hiljada novih vojnika koji su kritično potrebni.

„Sve manji broj borbeno sposobnih ukrajinskih trupa sada je strateška kriza koja je barem delimično bila kriva za povlačenje iz Avdejevke i okolnih sela, gde su ukrajinske snage bile brojčano nadjačane“, navodi američki list.

Nesposobnost Zelenskog da postigne politički konsenzus oko strategije za mobilizaciju dovelo je do dubokih podela u ukrajinskom parlamentu i društvu. Smena glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog nije iznedrila jasnu strategiju za mobilizaciju iako je to bio jedan od razloga za ovaj potez, navodi „Vašington post“ i dodaje da ni novi glavnokomandujući Aleksandar Sirski ni predsedništvo ne znaju šta je sa 700.000 od ukupno milion novih regruta koji se još nisu pojavili na frontu.

Povrh toga, tu je činjenica da i zapadni mediji ističu da se procene ukrajinskog predsednika o gubicima vojnika od eskalacije sukoba ne poklapaju sa realnim stanjem.

„Zelenski već dugo pokušava da kontroliše javne poruke o stanju rata kako bi sačuvao moral u javnosti. On je prošlog vikenda prvi put u javnost izneo broj poginulih ukrajinskih vojnika, rekavši da je od februara 2022. ubijeno 31.000, a ova brojka nije mogla biti nezavisno potvrđena, piše „Vašington post“.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je krajem februara da je Ukrajina od početka rata izgubila više od 444.000 vojnika.

U procene Zelenskog nije bio ubeđen ni „Njujork tajms“, koji se prvi oglasio nakon tvrdnji ukrajinskog predsednika.

„Broj stradalih pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u poslednje dve godine sukoba, koji je naveo Zelenski, u suprotnosti je sa procenama američkih zvaničnika koji su prošlo leto gubitke procenili na mnogo više, rekavši da je blizu 70.000 Ukrajinaca stradalo, dok je između 100 i 120.000 ranjeno“, objavio je američki list, a prenele su Novosti i ruski portal Raša tudej Balkan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading