IZGUBIĆEMO TAJ RAT Dramatična poruka iz Ukrajine
Youtube Printscreen

- Posle dve godine borbi, ne smemo izgubiti ovaj energetski rat. Postoji rizik da ćemo početi da gubimo samo zato što obećana (pomoć Sjedinjenih Država) nije realizovana – rekao je Timčenko.

Prema njegovim rečima, danas pobeda Ukrajine ne zavisi samo od vojske na prvoj liniji fronta, već i od toga da li će ukrajinska ekonomija „preživeti“, kako funkcionišu proizvodnja i poslovanje.

Snabdevanje električnom energijom je „podjednako važno i leti i zimi“, naglasio je čelnik DTEK-a.

On je takođe rekao da je Ukrajina u početku bila spremnija da zaštiti svoju energetsku infrastrukturu, ali poslednjih nedelja „sve više i više dronova i raketa stiže do svojih ciljeva“.

- Svake nedelje popravljamo našu energetsku opremu nakon granatiranja. Osećaj da postajemo sve nesigurniji veoma šteti našem samopouzdanju – dodao je Timčenko.

Prema procenama Svetske banke (od novembra 2023.), energetski sektor Ukrajine od početka sukoba pretrpeo je štetu u vrednosti od 12 milijardi dolara. Predsednik Vladimir Zelenski je još u decembru 2022. objavio da je oštećeno više od 50 odsto energetske infrastrukture zemlje.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading