Printscreen
Foto: Printscreen/Printscreen

Ukrajinski operater dronova oprezno je vodio svoj infracrveni kvadrokopter u izviđačku misiju, boreći se protiv jakih vetrova, kad je iznenada primetio ravan i skoro 400 metara dugačak NLO koji je stajao nepomično.

Vadim, koji je pripadnik 406. bataljona ukrajinske vojske, navodi za Dejli mejl iz ratne zone da nikada ranije nisu videli ovakve stvari.

- Na početku sam mislio da je to nešto novo što su izmislili Rusi, ali onda sam shvatio da je to možda NLO. Letelica je bila toplija od bilo kog drugog objekta. Bili smo veoma iznenađeni - kaže Vadim preko prevodioca.

Vadim je dodao da nije bio uplašen jer su vojnici naučili da potisnu te emocije usred svojih napora da odbrane Ukrajinu od sada već dvogodišnje invazije Rusije.

- Uplašili smo se 24. februara 2022. godine i nakon toga se više ničega ne plašimo - navodi operater dronova.

Vadim tvrdi da je letelica kojom je upravljao prešla "nekoliko kilometara" tokom izviđačke misije pre nego što je uočio NLO:

- Pogledao sam desno i video nepoznati objekat. Odlučili smo posle 30 sekundi da to snimimo. Sve emocije koje smo imali u tom trenutku se čuju na snimku...

Dok su Vadim i njegove uzbuđene kolege iz 406. bataljona pokušavali da shvate šta vide omakao im se i veliki broj psovki.

- Šta je ovo j*bote? Zašto se ne pomera - pita jedan vojnik.

- To je NLO - nadovezao se drugi.

Vadim tvrdi da ekstremno vreme ne može pomoći da se objasni neobično viđenje.

- Duvao je veoma jak vetar. NLO je međutim samo ostao na istom mestu. Nebo je bilo čisto, nema oblaka, ništa. Vrlo često koristim infracrveni filter i na osnovu iskustva mogu da razlikujem koliko bi svetao objekat trebalo da bude u zavisnosti od temperature - navodi Vadim i dodaje da pretpostavlja da je misteriozni objekat "veoma vruć" i 20 do 30 stepeni Celzijusa topliji od drugih objekata.

Vadim je procenio da je NLO dug oko 400 metara i visok oko 100 metara.

Nepoznata letelica ili za sada neobjašnjivi fenomen snimljen je 23. februara 2024. godine kamerom DJI komercijalnog termovizijskog drona Mavic 3T. NLO, koji je primećen oko 21 sat po lokalnom vremenu, udaljen je 60 otprilike kilometara od vojnika.

Vadim je zatražio da se njegovo prezime i drugi ključni detalji susreta ne otkrivaju iz razloga operativne bezbednosti usred napora Oružanih snaga Ukrajine da odbiju rusku invaziju.

Navodi da je lično upravljao dronom Mavic 3T svoje jedinice verovatno više od 10.000 puta.

- Videli smo različite stvari, međutim, nikada ranije nismo videli nešto slično - rekao je Vadim.

Jedno potencijalno objašnjenje za NLO bio je dobro poznati fenomen optičke iluzije nazvan Fata Morgana odnosno atmosferska fatamorgana nalik ogledalu koja nastaje inverzijom temperature vrućeg vazduha u gornjim slojevima atmosfere.

Vadim je uporan da je ono što je video bilo stvarno:

- To nije bila fatamorgana jer u termalnom vidu ne možete videti fatamorganu. To možete videti samo golim okom.

Nastavio je da objašnjava da objekat nije mreškao i svetlucao ili na neki drugi način promenio svoj oblik što bi bio znak privida Fata Morgane.

- Objekat je bio u stabilnom obliku. Nije se kretao. Na drugoj poziciji imali smo još jedan dron i postavili smo ga za otprilike tri minuta, ali nisu videli objekat u tom trenutku. Кad smo se kasnije vratili na istu poziciju nije bilo ničega - rekao je Vadim i naglasio da su sistemi Mavic 3T normalno funkcionisali u vreme susreta.

Crvena traka koja je vidljiva u gornjem levom delu ekrana drona označava "upozorenje" ili "grešku" i odnosi se prema njegovim rečima na GPS navigaciju bespilotne letelice.

- To je upozorenje da smo leteli bez satelita sa 100 odsto ručnim kontrolama zato što Rusija čini sve što može da uskrati Ukrajincima mogućnost da prelete i razumeju njihove planove - rekao je vojnik.

Vadim je primetio da su ga slični problemi sprečili da sačuva termalni snimak NLO direktno na dronu Mavic.

- Uklanjamo memorijske kartice iz dronova kad letimo iznad neprijateljskih teritorija. Ako izgubimo dron zbog neprijateljskih elektronskih protivmera mogli bi da ga pokupe dron i vide šta je na kartici - rekao je Vadim.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading