Kijev nakon napada
Foto: AP/Efrem Lukatsky (STF)

Sa druge strane, u nedelju je Volodimir Zelenski izjavio da je do sada poginula 31.000 ukrajinskih vojnika. To je bio prvi put da su u Kijevu zvanično izvestili o broju svojih žrtava, ali predsednik Ukrajine je odbio da odgovori koliki je broj ranjenika jer bi to Rusima omogućilo da shvate sa koliko još vojnika raspolaže Ukrajina.

To znači da je na ukrajinskom ratištu do sada najmanje 120.000 mrtvih vojnika, a kako na jednog poginulog u proseku dolazi oko troje ranjenih, obostrani gubici verovatno su dosegli pola miliona žrtava, prenosi Jutarnji list.

Maksimalni gubici bili su tokom bitke za Bahmut (januar - mart 2023). Podaci pokazuju da je nedeljno umiralo i do 2.000 boraca, a većina njih bili su bivši zatvorenici. Čak i posle marta, stopa gubitaka je ostala na visokom nivou, a počela je da se ubrzava u oktobra i novembru prošle godine.

Preciznije, u drugoj nedelji oktobra, kada je počela ruska ofanziva na Avdijevku. Tada je objavljeno na desetine video snimaka koji pokazuju uništenje više od sto ruskih oklopnih vozila, a sada je otkriveno da je to bilo propraćeno ogromnim gubicima u ljudstvu.

Uzimajući u obzir i teško ranjene otpisane iz službe, nepovratni gubici za Ruse, samo u tom razdoblju, mogli bi iznositi više od 60.000 vojnika, pokazala je analiza.

Odnos gubitaka jedan prema dva u korist Ukrajine

Kao i Rusija, pre poslednje izjave predsednika Zelenskog, ni Ukrajina nije zvanično objavila svoje vojne gubitke.

Poslednji put broj poginulih vojnika objavio je savetnik predsednika Ukrajine Mihajlo Podoljak u decembru 2022. kada je rekao da je ubijeno 12.000 do 13.000 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. Broj od 31.000 poginulih ukrajinskih vojnika, koji je izneo Zelenski, uzet je sa velikom skepsom, jer drugi izvore navode daleko veći broj žrtava.

Zaključak istraživanja je da je stvarni odnos gubitaka otprilike jedan prema dva u korist Ukrajine, a ako se u obzir uzmu još i poginuli ukrajinski državljani koji se bore na strani Rusije, odnos je još gori za ruske snage, piše jutarnji.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading