češka vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Patrik Slezak

Ovo prenosi agencija CTK, pozivajući se na izjavu češkog premijera Petra Fijale.

Ovako je češki premijer prokomentarisao reči svog slovačkog kolege Roberta Fica da nekoliko zemalja NATO- a i EU navodno razmatra mogućnost slanja trupa u Ukrajinu na osnovu bilateralnih sporazuma sa ovom zemljom.

- Učestvujući na Pariskoj konferenciji o pomoći Ukrajini, premijer Petar Fijale je rekao da Češka neće slati svoje vojno osoblje u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, na samitu u Parizu se očekuje da se razgovara ne samo o snabdevanju municijom i opremom, već i o stvaranju dugoročnih proizvodnih kapaciteta u odbrambenoj industriji u Evropi i Ukrajini, kao i o pomoći u obuci ukrajinskog vojnog osoblja - navodi se u saopštenju.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i da se „igraju vatrom“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama. Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading