ukrajinski obaveštajac
Foto: Printscreen/YouTube/Victor Pinchuk Foundation

Avion Beriev A-50, takođe poznat pod nazivom NATO-a “Mainstai“, je avion za rano upozoravanje i kontrolu koji Rusija koristi za praćenje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Avion obično leti sa posadom do 15 članova osoblja i procenjuje se da košta preko 300 miliona dolara.

Ruska vojska trenutno raspoređuje modernizovanu verziju aviona, poznatu kao A-50U, koja, između ostalog, zamenjuje analogne sisteme originalne letelice digitalnim za brže praćenje signala i otkrivanje ciljeva.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je u petak saopštilo da je oborilo letelicu A-50U iznad Azovskog mora u blizini grada Primorsko-Ahtarsk, drugi od cenjenih špijunskih aviona za čije uništavanje je Kijev preuzeo odgovornost od početka ove godine.

Uprkos tvrdnjama ukrajinskih zvaničnika, ruski vojni blogeri su kasnije tvrdili da je letelica slučajno oborena “prijateljskom vatrom“.

Budanov, šef Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane, takođe je u nedelju tvrdio da je, u svetlu ova dva nedavna obaranja ruskih špijunskih aviona, ruska vojska ima samo šest A-50 koji su im ostali u funkciji.

On je na forumu “Ukrajina 2024. “ rekao da, ako bi im još jedan takav avion bio oboren, ruske snage ne bi mogle da ih raspoređuju u svako doba dana.

“Ostalo je još šest aviona“, rekao je Budanov. "To su dve pune smene. Još jedan A-50 će 'pasti' i moraće da se prekine danonoćno dežurstvo", dodao je on, a preneo je Njuzvik.

Ruski zvaničnici još nisu potvrdili niti demantovali tvrdnje Ukrajine o gubicima A-50.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading