Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Volodomir Zelenski kaže da je od početka rata poginula 31.000 ukrajinskih vojnika, ističući da postoji plan za novu ofanzivu.

Naveo je da bi do leta trebalo da se održi mirovni samit u Švajcarskoj na kojem će Ukrajina predstaviti "svoju mirovnu formulu, dokument za okončanje rata pod uslovima Kijeva".

Iz Moskve napominju da su ruske trupe na povoljnijim položajima kod Avdejevke, kao i da su odbili sedam neprijateljskih naleta.

Britanski premijer Riši Sunak smatra da Zapad treba zapleni još ruske imovine i da Kijevu šalje kamatu na zamrznuta sredstva.

Zamenik Zelenskog, Oleksandr Kubrakov obajvio je platformi Iks (Tviter) da je u Poljskoj "nekažnjeno" uništeno oko 160 tona ukrajinskog žita.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

Kraj bloga

Ukrajina počela pregovore

"Po nalogu Volodimira Zelenskog..."

Eksplozija se dogodila u Krivom Rogu

Eksplozija se dogodila u Krivom Rogu Dnjepropetrovske oblasti u Ukrajini, prenosi Strana.ua .

- Prijavljuju eksploziju u Krivom Rogu - navodi se u poruci objavljenoj na njihovom Telegram kanalu.

Ukrajina počela pregovore o bezbednosnom sporazumu sa Norveškom


Ukrajina je počela pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog bezbednosnog sporazuma, saopštila je pres služba kabineta predsednika.

„Po nalogu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i šefa Kabineta predsednika Andrija Jermaka i u skladu sa Zajedničkom deklaracijom G7 o podršci Ukrajini, zamenik šefa kabineta predsednika Igor Žovkva započeo je pregovore sa Norveškom o zaključivanju bilateralnog sporazuma o bezbednosti“, navodi se u saopštenju, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je norvešku delegaciju predvodio specijalni predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Norveške za Ukrajinu Kristijan Sise.

„Norveška je naš ključni partner u severnoj Evropi... Zato je važno da smo danas započeli proces formalizacije bezbednosnih obaveza naših država“, napomenuo je Žovkva.

Strane su razgovarale o glavnim strukturnim elementima budućeg sporazuma i dogovorile raspored daljeg rada.

Za sprovođenje dogovora sa samita NATO u Viljnusu, Ukrajina zaključuje bilateralne bezbednosne sporazume sa zemljama članicama Alijanse.

Ranije su sklopljena četiri sporazuma – sa Velikom Britanijom, Francuskom, Nemačkom i Danskom.

Osim toga, 24. februara ove godine, Ukrajina je potpisala sporazume o bezbednosnim garancijama sa Italijom i Kanadom.
 

"Ruski vojnici su od samog početka tvrdili da će tenkovi Abrams goreti"

Ruska vojska je od samog početka tvrdila da će tenkovi Abrams koji su isporučeni Oružanim snagama Ukrajine goreti na isti način kao i ostali, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

On je naveo da ruski borci demilitarizuju Ukrajinu svakodnevno.

"Naši vojnici su od samog početka govorili da će ovi tenkovi goreti kao i ostali, ali generalno, kao što vi i ja znamo iz dnevnih izveštaja Ministarstva odbrane, ovo je svakodnevni, sistematski, profesionalan i predan rad naših vojnika koji demilitarizuju Ukrajinu i to rade svakodnevno", rekao je Peskov novinarima, zamoljen da prokomentariše snimak zapaljenog tenka "Abrams".

ODE NATO ORUŽJE U VAZDUH (VIDEO)

Gori bojno polje, plamen se vinuo u nebesa!

"Ukrajina će iz očaja pristati"

Volodomir Zelenski je dobio zastašujuće vesti

Smrtonosni dani za Ruse

Na stotine hiljada likvidiranih, isplivale tačne brojke

Generalštab ukrajinske vojske priznao gubitak Lastočkina (VIDEO)

Ukrajinske trupe se povukle

Zelenski potpisao zakon o demobilizaciji vojnih obveznika

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je danas zakon o uvođenju vojnih obveznika u rezervni sastav nakon odsluženja roka za vreme vanrednog stanja, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ukrajinskog parlamenta.

Zakonom je utvrđeno da se za vreme opšte mobilizacije i funkcionisanja pravnog režima vanrednog stanja koji je na snazi od 24. februara 2022. godine, vojni obveznici kojima je za vreme vanrednog stanja istekao rok služenja vojnog roka i kojima je služba produžena preko utvrđenih rokova uvode u rezervni sastav u rokovima utvrđenim zakonom, prenosi Ukrinform.

Predviđa se da te osobe ne mogu biti pozvane na služenje vojnog roka za vreme mobilizacije 12 meseci od dana puštanja u rezervni sastav, ako nisu izrazile želju da nastave službu.

Direktna pretnja Bugarskoj?

Bugarski premijer Nikola Denkov izjavio je danas u Kijevu da je podrška Ukrajini "odbrana nas samih" i da ruska agresija predstavlja direktnu pretnju nacionalnoj bezbednosti Bugarske.

"Pre 10 godina, nezakonitom aneksijom Krima i Sevastopolja Rusija je započela kontinuiranu agresiju na Ukrajinu, što je utrlo put njenoj invaziji u punom obimu 24. februara 2022. Dvogodišnji rat u punom obimu protiv Ukrajine je rat protiv Evrope, protiv čitavog demokratskog sveta. Već sada je jasno da se ciljevi ruskog predsednika Vladimira Putina protežu van granica Ukrajine", dodao je premijer na zajedničkom brifingu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski: Ukrajina mora da nastavi da se bori za Krim

Ukrajina i njeni međunarodni partneri moraju da nastave borbu za povratak kontrole nad Krimom, izjavio je danas predsednik Ukrjaine Volodimir Zelenski na dan kada se obeležava deseta godišnjica od ruske okupacije tog poluostrva.

''Ruski revanšizam koji je osetio da svet može da zažmuri na takve zločine pokrenuo je ovaj okrutni rat koji se sada vodi protiv Ukrajine'', rekao je Zelenski, prenosi Rojters. On je pozvao ukrajinske partnere da se ''bore za potpunu obnovu međunarodnog prava''.

 

"SLOVAČKI VOJNICI NEĆE RATOVATI U UKRAJINI" Fico upozorio: Zapad ide ka donošenju najgore moguće odluke

Premijer Slovačke Robert Fico strahuje da, kada je u pitanju situacija u Ukrajini, Zapad ide ka donošenju najgore moguće odluke.

Pukovnik Nacionalne garde Ukrajine: Ruske snage napreduju u pravcu Bahmuta

Komandant bataljonsko-taktičke grupe 4. operativne brigade ukrajinske Nacionalne garde pukovnik Sergej Sidorin upozorio je danas da su ruske snage postigle delimičan "uspeh" u pravcu Bahmuta i zauzele istočnu periferiju naselja Ivanovski u Donjeckoj oblasti.

On je napomenuo da u pravcu Bahmuta ruska vojska pojačava napore za izvođenje ofanzivnih akcija. "Tokom proteklog dana bilo je 8 borbenih okršaja sa neprijateljem. Najužarenija mesta su naselja Ivanovske i teritorija južno od Bohdanovke, gde je, nažalost, neprijatelj imao delimičan uspeh - zauzeli su istočnu periferiju naselja Ivanovski i tu nastavljaju da drže položaje", rekao je Sidorin, prenosi Unian.

Ukrajinske vlasti: Ruske snage koncentrišu se ka Kupjansku

Ruske okupacione trupe na pravcu Harkova koncentrisale su svoje snage na napredovanju do Kupjanska, kaže predstavnik vojnih vlasti Ilja Jevlaš, prenosi Ukrinform.

S druge strane, ističe, ukrajinske odbrambene snage su izgradile liniju odbrane u pravcu Liman-Kupjansk i zauzele moćna utvrđenja kod Kupijanska.

I Danska obustavila istragu o eksplozijama na Severnom toku

Danske vlasti obustavile istragu o eksplozijama iz septembra 2022. godine na gasovodu Severni tok, kojim se transportovao gas iz Rusije u Nemačku.

Prethodno je istragu o tom incidentu obustavila Švedska.

RUSI MUNJEVITO JURIŠAJU Jedinice grupe Centar osvojile još jedno važno mesto

Ruske trupe su oslobodile mesto Lastočkino u avdejevskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane u rezimeu napretka sukoba sa Ukajinom.

Ukrajinska vojska potvrdila da se povukla i iz sela zapadno od Avdejevke

Ukrajinska vojska potvrdila je danas da se povukla iz sela Lastočkine na zapadu zemlje, navodeći da će taj potez pomoći da se zaustavi napredovanje ruske vojske ka zapadu. "Ukrajinske oružane snage povukle su se iz sela Lastočkine, sa ciljem da organizuju odbranu i spreče neprijatelja da dalje napreduje u zapadnom pravcu", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij, preneo je Rojters.

Selo Lastočkine se nalazi zapadno od grada Advdejevke nad kojim su ruske snage preuzele kontrolu polovinom februara.

Ukrajina zahvaljuje Hrvatskoj

 

 

Lider DNR: Avdejevka je potpuno očišćena

 

Lider DNR Denis Pušilin izjavio je da je Avdejevka potpuno očišćena i da se ruska vojska kreće dalje.

„Na osnovu informacija koje imam, polazeći do činjenice da je tamo već provereno dosta objekata i uzimajući u obzir da su naše jedinice već krenule dalje, onda jeste, Avdejevka je očišćena. Ali to ne znači da su je razminirana i da tamo nema nikakvih opasnosti“, rekao je Pušilin za „Prvi kanal“ odgovarajući na pitanje da li je moguće govoriti o potpunom čišćenju Avdejevke.

Kameron: Da dokažemo da Putin greši

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin i dalje veruje da će pobediti u Ukrajini, a naš je zadatak da dokažemo da greši, izjavio je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron.

"Posle dve godine... Putin još veruje da će uspeti da pobedi. Naš zadatak jeste da dokažemo da on greši", napisao je Kameron na društvenoj mreži Iks.

Oko 20 evropskih lidera danas u Parizu razgovaraju o Ukrajini

Oko 20 evropskih lidera okupiće se danas u Parizu kako bi poslali ruskom predsedniku poruku da je Evropa odlučna da pomogne Ukrajini i suprotstavi se "narativu Kremlja" da Rusija mora da dobije rat, koji je ušao u treću godinu, saopštila je Jelisejska palata.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je evropske kolege u Jelisejsku palatu na radni sastanak na kojem će se razgovarati o, kako su njegovi savetnici rekli, "eskalaciji ruske agresije u prethodnih nekoliko nedelja". "Želimo Putinu da pošaljemo vrlo jasnu poruku, da neće pobediti u Ukrajini. Naš cilj je da srušimo ideju, u koju on želi da poverujemo, a to je da može nekako da dobije rat", rekao je novinarima savetnik francuskog predsednika.

MO Rusije: Gerasimov posetio zonu sukoba

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov posetio je komandno mesto 58. kombinovane armije u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Gerasimov je saslušao izveštaj komandanta armije o stanju u zoni odgovornosti i redosledu daljih dejstava, prenosi Interfaks Ukrajina. Gerasimov je najistaknutijim vojnicima uručio Ordene za hrabrost, medalje "Za junaštvo" i "Za hrabrost" i zahvalio im se na hrabrosti i herojstvu iskazanom tokom borbenih dejstava.

Pušilin: Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara

Ukrajinske snage i dalje imaju mogućnost da vrše artiljerijske napade na dva područja Donjecka iz pravca Ugljedara, izjavio je lider DNR Denis Pušilin.

„Kirovski i Petrovski okrug grada i dalje se granatiraju iz pravca Ugljedara na marjinskom pravcu“, rekao je Pušilin za televiziju „Rusija 24“.

Noćni napad u Sumskoj oblasti, poginuo par

Ruska vojska je noću izvršila vazdušni napad na naselje Junakiv, u kojem su dve osobe poginule, objavile su vojne vlasti.

“Danas, 26. februara u 2.15, izvršen je vazdušni udar na Junakivsku hromadu. Neprijatelj je upotrebio navođene avio-bombe. Zabeležene su četiri eksplozije. Ranije su dve osobe poginule od posledica vazdušnog udara – par koji je bio kod kuće“, navodi se u poruci.

Za 24 sata 95 borbenih okršaja

 

Tokom protekla 24 časa na frontu se odigralo 95 borbenih okršaja, prenosi Ukrinform.

Neprijatelj je ukupno izveo 11 raketnih i 98 vazdušnih udara, izveo 129 napada raketnim salvo-sistemima na položaje naših trupa i naseljena mesta, saopštio je na Fejsbuku Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading