Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Sukob između Ukrajine i Rusije ušao je u treću godinu. Zapad je na dvogodišnjicu rata obećao Kijevu nastavak pomoći "koliko god bude potrebno", dok je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao bezbednosne sporazume sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

Sa druge strane, u Rusiji nije bilo posebnog obeležavanja, ali su ruski zvaničnici ponovili da ciljevi "specijalne vojne operacije" ostaju istiji.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

"Pancir" kontroliše vazdušni prostor na frontu (VIDEO)

Posade raketnog sistema zemlja-vazduh Pancir-S1 kontrolišu vazdušni prostor iznad ruskih položaja i danju i noću.

Podoljak: Možete pobediti Rusiju samo ako se ne plašite

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da ne treba verovati ''u tradicionalne iluzije'' da je Rusija moćna država protiv koje se ne može boriti. "Možete pobediti Rusiju samo ako je se ne plašite i verujete u svoju snagu", poručio je savetnik Volodimira Zelenskog na forumu "Ukrajina 2024.“, prenosi Ukrinform.


On je ocenio da je glavni zadatak Rusije da stvori utisak da je nepobediva.

"Po mom mišljenju, najveći laž je to što i dalje verujete da je Rusija velika, moćna zemlja. Ali u stvari, to je mala, beznačajna država, samo bogata resursima, teritorijalno velika, a sa stanovišta uticaja na savremenu civilizaciju, to je mala država", istakao je Podoljak, prenosi B92.

Savetnik Zalužnog razvezao jezik

Vlasti su nam tražile plan za pobedu, ali nam nisu otkrile koje resurse imamo

CIA, SNAJKA, CIA!

Otkriveni detalji saradnje tajnih ukrajinskih i američkih tajnih službi

Snimak uništavanja tenkova "leopard" (VIDEO)

Snimak uništavanja tenkova "leopard" uz pomoć dronova "lanset" tokom odbijanja napada ukrajinske vojske kod Rabotina na zaporoškom sektoru fronta.

Dronovima su upravljali vojnici 58. armije Južnog vojnog okruga.

 

 

Velika promena na bojnom polju u Ukrajini

"Više skoro nemamo municije i Rusi to znaju"

"Eksplozije odjeknule"

Eksplozije su odjeknule u Poltavskoj i Hmeljnickoj oblasti Ukrajine, javljaju mediji.

Rusi objavili osvajanje ključnog mesta!

"Srušen je glavni simbol ukrajinske kontraofanzive!"

U Poljskoj uništeno osam vagona ukrajinskog žita

Nepoznati počinioci su prosuli 160 tona žita koje se kretalo ka Gdanjsku, saopštio je ukrajinski ministar infrastrukture Aleksandar Kurbakov.

 

 

Sunak: Zapleniti još ruske imovine i poslati Kijevu kamatu na zamrznuta sredstva

Britanski premijer Riši Sunak pozvao je danas Zapad da bude "hrabriji" u zapleni ruske imovine i da Ukrajini pošalje kamatu koja je naplaćena na zamrznuta ruska sredstva.

Ukrajinski šef obaveštajne službe ŠOKIRAO izjavom

"Navaljni je umro prirodnom smrću"

Zelenski je dve godine ćutao o ovome

Sad je istina isplivala, ali i dalje krije jednu stvar

Ukrajina i njeni partneri bi mogli da pozovu Rusiju na budući mirovni samit

Ukrajina i njeni strani partneri mogli bi da pozovu Rusiju na budući mirovni samit kako bi razgovarali o okončanju dvogodišnjeg rata pod uslovima Kijeva, izjavio je danas šef kabineta predsednika Ukrajine Andrij Jermak.

On je objasnio da će Švajcarska biti domaćin samita na kojem će se razgovarati o "viziji mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog", koja bi mogla da bude predata Rusiji kasnije, tokom drugog sastanka, preneo je Rojters.

Hrvatsko oružje zaplenjeno u Avdejevki (VIDEO)

Ministar obrane RF Sergej Šojgu pitao je samo jednu stvar!

Šmihal: Ukrajina očekuje 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD u 2024.

Ukrajina očekuje da će ove godine dobiti 11,8 milijardi dolara ekonomske podrške od SAD, izjavio je danas ukrajinski premijer Denis Šmihal. Kijev se suočava sa budžetskim deficitom od 37 milijardi dolara za 2024. godinu, preneo je Rojters.

Šmihal je na konferenciji u Kijevu, koju je prenosila televizija, rekao da se nada da će poslanici SAD odobriti dugo očekivanu ekonomsku i vojnu pomoć.

Ruske snage na povoljnijim pozicijama kod Avdejevke, odbile 7 kontranapada

Ruske snage pomerile su se na povoljnije pozicije kod Avdejevke i odbile sedam neprijateljskih kontranapada, saopštilo je danas rusko ministarstvo odbrane.

"U oblasti Avdejevke, jedinice bojne grupe 'Centar' pomerile su se na povoljnije pozicije, pogodivši trupe i opremu 3. Jurišne brigade ukrajinske vojske i 107. Teritorijalne defanzivne brigade u blizini Tonjenkoja u Donjeckoj republici. Kao dodatak na to, sedam neprijateljskih kontranapada odbijeno je u blizini Novgorodskoja, Lenjinskoja, Lastočikna i Novobahmutovka, u DNR", navodi se u saopštenju koje je preneo TASS.

"LANCET" UNIŠTIO UKRAJINSKO ORUŽJE Žestoka detonacija na frontu (VIDEO)

 

 

 ZELENSKI DAO OBEĆANJE "Nećemo koristiti..."

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski obećao je da Oružane snage Ukrajine (AFU) neće koristiti oružje prebačeno iz zapadnih država za napad na ciljeve na ruskoj teritoriji.

Najnoviji brifing ruskog Ministarstva odbrane

*Ruske snage zauzele su povoljnije položaje na avdejevskom pravcu i odbile sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Poginulo je i ranjeno do sto ukrajinskih vojnika, a uništena su četiri oklopna vozila ukrajinskih snaga, raketni sistem "grad", haubica D-30 i stanica za radio-elektronsko ratovanje "bukovelj AD";

*Gubici ukrajinske vojske na donjeckom pravcu – više od 360 vojnika. Uništen je američki sistem M777 i nemačko artiljerijsko oruđe "pancerhaubice 2000";

"SITUACIJA NA FRONTU JE TEŠKA" Sirski se oglasio: Neprijatelj vrši redovne napade

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Aleksandar Sirski izjavio je danas da je situacija teška na mnogim pravcima na frontu sa ruskim snagama i da zahteva stalno praćenje.

Ukrajina

Printscreen

 

 

Ukrajinom odjekuju sirene

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je tokom noći u Čerkaskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Vinickoj, Žitomirskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Berbok tokom posete Odesi morala u sklonište

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok morala je, tokom jučerašnje nenajavljene posete Ukrajini, nakratko da ode u sklonište u Odesi nakon što su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, piše nemački Cajt.

Berbok je napustila sklonište posle otprilike četvrt sata, javila je novinarka Cajta koja je izveštavala o poseti nemačke ministarke Ukrajini.

Skupovima širom sveta obeležena druga godišnjica rata u Ukrajini

U više od 400 gradova sveta danas je obeležena druga godišnjica invazije Rusije na Ukrajinu, saopšteno je iz Svetskog kongresa Ukrajinaca "StandWithUkraine" (SCU).

Događaji su održani u okviru globalne SCU na šest kontinenata, uključujući Antarktik, prenosi Ukrinform.

Prema podacima SCU, prijave aktivista stigle su iz više od 400 gradova - iz Evrope, Severne Amerike, UAE, Indije, Tajlanda, Južne Koreje, Japana, Perua, Brazila, Argentine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading