Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Pre tačno dve godine ruske snage su započele udare na teritoriju Ukrajine a ratu se još ne nazire kraj. Veći napredak na frontu nijedna strana nije imala od kraja 2022. godine.

Nove sankcije EU i SAD protiv Rusije. Moskva tvrdi da su ruske trupe napravile pomak zapadno od Avdejevke, dok se Kijev hvali obaranjem još jednog "ruskog avaksa", izviđačkog aviona, A-50.

Kraj bloga

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Ukrajinci ostaju bez municije

Ukrajinska vojska suočava se sa ogromnim deficitom artiljerijske municije i drugog naoružanja, rekao je u intervju za Si-En-EN ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Upitan da li ukrajinska vojska, imajući to u vidu, može i dalje da zadrži svoje položaje, posebno u Harkovskoj oblasti, Kuleba je odgovorio da ukrajinska vojska nastoji da se suprotstavi nadmoćnim ruskim snagama.

Pri tome nije zauzeo nedvosmislen stav da neće biti daljeg povlačenja.

"Oboren dron iznad Belgorodske oblasti"

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u večernjim satima PVO oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti.

Stoltenberg bacio žišku Ukrajini 

"Nije pitanje da li, već kada"

Ukrajinci se obučavaju u Belgiji

Više od 1.700 ukrajinskih vojnika je na obuci na teritoriji Belgije, rekao je premijer te zemlje Aleksander de Kro.

Ruske posade Su-35S prate lovce bombardere na frontu u Ukrajini (VIDEO)

 

Vojska se povukla iz ovog mesta!

Ukrajinski mediji zabrujali su o povlaćenu Oružanih snaga na frontu!

Zelenski se obratio sunarodnicima jakom porukom

Volodimir Zelenski je danas na dan druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju izjavio: "Pobedićemo!".

"Zbog toga se borimo poslednjih 730 dana našeg života. I pobedićemo na najbolji dan našeg života", rekao je u video-izjavi s vojnog aerodroma Gostomel kod Kijeva gde se odvijala jedna od ključnih bitaka sa Rusima u prvim danima invazije.

ŽESTOKO KOD HERSONA Ruska brigada pogađa Oružane snage Ukrajine (VIDEO)

 

 

Stoltenberg: Nema indikacija da je Putin spreman za mir

 Situacija na frontu je i dalje izuzetno teška, a namera ruskog predsednika Vladimira Putina da dominira Ukrajinom nije se promenila i nema indikacija da je spreman za mir, ocenio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. "Ukrajina je pokazala značajnu veštinu i odlučnost da se suprotstavi, iznova i iznova.

Ukrajina nije pala za nekoliko nedelja, kao što su se neki bojali. Ukrajinci, vratili ste polovinu svoje teritorije koju je osvojila Rusija. Izbacili ste Rusiju iz velikih delova Crnog mora i naneli velike gubitke ruskim snagama", naveo je Stoltenberg u izjavi povodom druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, objavljeno je na sajtu NATO-a.

Gutereš: Krajnje je vreme je za pravedan mir u Ukrajini zasnovan na Povelji UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN održanoj povodom dve godine rata u Ukrajini da je krajnje vreme za pravedan mir zasnovan na Povelji UN, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine UN.

Gutereš je na sednici održanoj u petak izrazio duboku zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i istakao fundamentalnu potrebu da se poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine, objavljeno je na sajtu UN.

Ukrajina

Printscreen

 

 

PACOVI UNIŠTAVAJU UKRAJINSKE TENKOVE Glodarski "bataljon" izvršio ozbiljne sabotaže ratnih napora

Na meti miševa i pacova našle su se žice u borbenim vozilima koja je Kijevu isporučio Zapad

Sukob u Ukrajini skupio najgore iz oba svetska rata, primirje nije na vidiku

Sukob u Ukrajini skupio je najgore iz Prvog i Drugog svetskog rata, ali je i začinjen savremenim dostignućima u segmentu ratovanja u vojnoj tehnologiji, od materijala, do robotizovanih platformi, bespilotnih letelica i dronova, izjavio je vojni analitičar Vlade Radulović povodom dve godine rusko-urkajinskog rata. Ocenio je da Kijev i Moskva nisu blizu bilo kakvog primirja.

"Kako vreme odmiče savremena dostignuća sve više uzimaju zapaženo mesto na bojištu, ne baš primat jer nikada neće biti moguće zapostaviti čoveka ili snagu artiljerije ili snagu oklopno-mehanizovnih jedinica", rekao je Radulović za Tanjug u specijalnoj emisiji o dve godine rata u Ukrajini na konstataciju da se čini da je ovaj rat po mnogo čemu specifičan, uključujući i upotrebu dronova.

Gutereš: Vreme je za mir u Ukrajini, Rusija prekršila Povelju UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je na mir i pravdu na sastanku Saveta bezbednosti UN povodom obeležavanja druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Gutereš je rekao da je Rusija agresijom na Ukrajinu direktno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodni zakon, prenosi Si-En-En. "Krajnje je vreme za mir, pravedan mir zasnovan na Povelji Ujedinjenih nacija, međunarodnom pravu i rezolucijama Generalne skupštine“, istakao je Gutereš.

Generalni seketar je dodao rat u Ukrajini "ostaje otvorena rana u srcu Evrope", dve godine od početka rata i 10 od ruske aneksije Krima.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading