Vladimir Putin
Foto: Tanjug/Tanjug/AP/Printscreen

Ukazujući na blokadu za pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, kolebanju EU da pošalje svoj deo paketa, potpisivanje dvosmislenih sporazuma koji bi trebalo Ukrajini da “zamažu oči” umesto članstva u NATO-u, Tarner ističe da evropski saveznici ne smeju da budu zarobljeni u igri “prati lidera“.

Na kontinentu gde je rat, oni moraju da postanu mnogo ozbiljniji, bez obzira na politiku u Vašingtonu, ove ili sledeće godine, navodi on.

“Mnogo ozbiljnije po pitanju troškova odbrane, sposobnosti, spremnih snaga i proizvodnje odbrane. Mnogo ozbiljnije o podršci Ukrajini i porazu Putina”, navodi Tarner u svojoj analizi.

Naglašava da bi, ako je potrebno, evropske zemlje mogle i trebale da finansiraju paket oko kojeg se Kongres koleba. Evropa možda nema odbrambenu industrijsku bazu da to sama uradi, ali bi mogla da plati američkim kompanijama da to urade.

Kršenje ruku i prepirke među saveznicima neće završiti posao, smatra dalje Tarner, pa navodi da je neodlučno vođstvo potpuno neprikladno za vreme u kojem živimo. To je očigledno sa obe strane Atlantika. Nismo otišli dovoljno daleko ili dovoljno brzo u Ukrajini, kaže on.”

“Signali koje šaljemo našim protivnicima, uključujući Hitlera 21. veka koji nastoji da uništi evropsku slobodu i prosperitet, opasno su neodlučni. Izbor u 2024. jeste izbor između ustupanja terena diktatoru koji će nastaviti da uzima dalje komade Evrope ako može, ili odlučnog obračuna s njim kako bi Evropa mogla da se oslobodi tog straha”, piše Tarner.

“Ako se sada ne pozabavimo njime, zauvek ćemo žaliti. Pobeda u toj bici vratila bi Zapad u posao. Ako Zapad izabere nerad – ili mlaku i nedovoljno odlučnu akciju – zaslužuje da izgubi. Postoje zabrinjavajući znaci da bi 2024. mogla biti veoma štetna – za SAD, Evropu i Ukrajinu. Nije kasno da se to preokrene”, dodaje on.

Na kraju postavlja pitanje: “Da li naši lideri i naše nacije imaju viziju, volju i hrabrost da to urade?”

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading