Ukrajina
Foto: AP/Foto:AP

Prva grupa od četiri ukrajinska vojnika do leta završava obuku na borbenim avionima F-16.

Sa druge strane, Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov odlikovao je vojnike koji su se istakli u borbama kod Avdejevke.

Operativna situacija na istoku i jugu Ukrajine ostaje teška, saopštio je Generalštab ukrajinskih snaga.

Kijev navodi se da je tokom prethodnog dana bilo 50 borbenih okršaja, a Rusija je ukupno izvela jedan raketni i 99 vazdušnih udara.

Rojters piše da je Vladimir Putin saopštio da će ruske trupe prodrti dalje u Ukrajinu kako bi nadogradile uspeh na bojnom polju nakon pada Avdejevke, gde su ukrajinske trupe, kako je rekao, bile prisiljene da "pobegnu u haosu".

Obe zaraćene strane u rusko-ukrajinskom ratu javljaju o uspešnom rušenju ratnih dronova.

Švedska je najavila novi paket pomoći Kijevu od 700 milion dolara. Kijev će, između ostalog dobiti 90 oklopnih vozila, 90 borbenih čamaca i ručne bombe, protivvazdušne sisteme kao što je "Robot 70", bacače granata "Karl Gustav", medicinsku pomoć, kola hitne pomoći i drugo.

Na poljskoj granici farmeri ove zemlje demontriraju i blokiraju granicu sa Ukrajinom. Rusija je označila američki Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda kao "nepoželjnu organizaciju".

BONUS VIDEO

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BLOG UŽIVO

Bugarska obustavila vojnu pomoć?

 

Vlada Bugarske, koja je krajem prošle godine odobrila slanje 100 polovnih oklopnih transportera BTR-60 kao vojnu pomoć Ukrajini, obustavila je taj proces nakon neslaganja oko toga ko treba da plati troškove transporta.

Kako je preneo portal Balkanska bezbednosna mreža, bugarski ministar odbrane Todor Tagarev naveo je da se u ovom trenutku, sa ostalim resorima Vlade i stranim partnerima, razmatra kako da se taj proces obnovi u toku marta ali da se radi o komplikovanoj operaciji koja zahteva veliki broj železničkih kompozicija i adekvatno obezbeđenje transporta.

Ignat: Ukrajina hitno prelazi na avione F-16

Kada će tačno Ukrajina dobiti borbene avione F-16 – niko ne zna, ali se oni očekuju u najskorije vreme, rekao je portparol Vazduhoplovstva Jurij Ignat u intervjuu za Ukrinform.

On je naglasio da Ukrajina hitno prelazi na F-16, kao što nije uradila nijedna druga zemlja na svetu.

Putin u Kazanju, predstavljeni novi raketni nosači

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u Kazanju posetio avio-pogon "Gorbunov", gde su mu prikazani novi nosači raketa.

Putin je posetio jednu od radionica, gde je pregledao četiri modernizovana strateška raketna nosača Tu-160M.

Takve letelice mogu da nose nuklearno oružje i predstavljaju element takozvane nuklearne trijade Ruske Federacije.

Ruski lider je lično preuzeo kormilo jednog od aviona.

 

Lavrov: Kijev i Zapad ne žele rešenje

Kijev i Zapad ne pokazuju političku volju da reše sukob u Ukrajini, pa se ruska specijalna operacija zaštite Donbasa nastavlja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu brazilskom listu Globo.

"Nemamo izbora, specijalna vojna operacija će se nastaviti dok se ne ostvare njeni ciljevi“, rekao je poručio je Lavrov.

EU odobrila 13. paket sankcija protiv Rusije

 

Evropska unija odobrila je danas 13. paket sankcija Rusiji, saopštilo je belgijsko predsedništvo EU na platformi X (Tviter). "Ambasadori EU su se upravo složili, načelno, o 13. paketu sankcija povodom ruske agresije na Ukrajinu. Ovo je jedan od najširih paketa koji je odobrila EU", navela je Belgija. U novom paketu će blizu 200 entiteta i pojedinaca biti dodatno na listu, ali nema novih mera protiv određenih sektora.

Perl: Poljska pomoć Ukrajini - izraz slobodoljublja i osećaja solidarnosti

Ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl naveo je da, bez obzira na to što poljsko-ukrajinski odnosi istorijski gledano nisu bili idealni, u trenutku napada na Ukrajinu, Poljska i Poljaci nisu ni na trenutak oklevali da toj zemlji pruže svesrdnu pomoć, koja nije prestala ni do danas. "Pored toga što je ugostila više od četiri miliona ukrajinskih izbeglica, Poljska spada u najveće donatore pomoći Kijevu sa više od 13 milijardi evra, odnosno dva odsto BDP-a, a uz to pruža i svesrdnu podršku Ukrajini na međunarodnom planu", napisao je Perl u autorskom tekstu za "Politiku".

Gardijan: Samo 10 odsto Evropljana veruje u pobedu Ukrajine

Podrška Evropljana Ukrajini je i dalje velika. Međutim, prema istraživanju širom Evrope, skoro dve godine nakon invazije, jedva deset odsto ih veruje da Ukrajina može da pobedi Rusiju.

Kako navodi Gardijan, prema tom istraživanju, za krajnji ishod rata širom EU smatra se neki oblik "kompromisnog rešenja".

Poginulo 65 vojnika u udaru na vojnu bazu u Donjecku

 

Više od 65 ruskih vojnika poginulo je u raketnom napadu HIMARS na vojnu bazu u regionu Donjecka, tvrdi se.

Ruski vojni blogeri izvestili su da su tri rakete Himars pogodile poligon ruske 39. gardijske motorizovane brigade u okupiranom selu Trudivske u južnom Donjecku, pri čemu je poginulo više od 65 vojnika.

Britanci špijunirali za Ukrajinu?

 

U Hersonskoj oblasti otkrivena je britanska organizacija "Britanski savet" koja se bavila obaveštajnim poslovima za Ukrajinu, preneo je FSB.

Kako se navodi, organizacija je koristila ukrajinske izbeglice koje žive u Velikoj Britaniji za dobijanje vojno-političkih obaveštajnih informacija preko postojećih bliskih veza u Hersonskoj oblasti.

Ukrajina uništila 13 od 19 ruskih dronova

Rusija je tokom noći lansirala 19 dronova na Ukrajinu i šest projektila, pri čemu su ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili 13 dronova i jednu raketu, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Neki od dronova koji nisu uništeni nisu stigli do svojih ciljeva, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu.

Takođe, navodi se i da je uništena vođena vazdušna raketa Kh-59 "vazduh-zemlja" u regionu Poltave.

Prvi ukrajinski piloti završavaju obuku na F-16 do leta

Prva grupa od četiri ukrajinska pilota završiće program obuke na američkim lovcima F-16 do leta 2024. godine, prenosi Si-En-En, pozivajući se na podatke Nacionalne garde Arizone. 

Piloti su počeli obuku sredinom oktobra 2023. godine u Arizoni. 

Pentagon je naveo da period obuke traje nekoliko meseci.

Gerasimov odlikovao ruske vojnike koji su se borili kod Avdejevke

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov obišao je trupe koje su se borile u Ukrajini i tom prilikom odlikovao vojnike koji su se istakli u borbama kod Avdejevke, prenose RIA Novosti.

Ukrajinska vojska povukla se iz Avdejevke, severno od Donjecka, 17. februara, a borbe za taj grad trajale su nekoliko meseci.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading