Šmihal traži još oružja
Foto: AP/Tanjug/Ap

Govoreći na konferenciji za novinare dan nakon konferencije u Tokiju posvećene rekonstrukciji Ukrajine, Šmihal je izrazio očekivanje da će američki paket pomoći koji je u zastoju u Kongresu ipak biti odobren, prenosi AP.

Prema njegovim rečima Ukrajina ima savremenu opremu, obučava vojnike i bori se po standardima NATO uz apsolutnu podršku evropskih zemalja i Sjedinjenih Država, međutim ukrajinskim snagama na prvim linijama fronta potrebno je više raketa dugog dometa za protivvazdušnu odbranu od napada Rusije.

"Nažalost, Rusija sada ima prevlast u vazduhu što dovodi do posledica na frontu, ali moram da potvrdim da naši partneri ne odbijaju da Ukrajini isporučuju vojnu opremu", rekao je ukrajinski premijer.

Šmihal traži još oružja

Tanjug/Ap

 

Ipak, u mnogim zapadnim zemljama vojna podrška Ukrajini slabi zbog rastućih troškova tokom skoro dvogodišnjeg rata sa Rusijom.

Sjedinjene Države su Ukrajini do sada dale oko 111 milijardi dolara pomoći uglavnom u oružju, ali i u opremi i humanitarnoj pomoći, ali procedura za usvajanje novog paketa pomoći od 95 milijardi dolara je zaustavljena u Predstavničkom domu Kongresa.

"Kada Ukrajina dobije borbene avione F-16 kasnije ove godine, uravnotežićemo situaciju na bojnom polju i biće nam mnogo lakše. Stalni nedostatak artiljerijskog i raketnog naoružanja dugog dometa glavna je opasnost za nas na ratišta", rekao je Šmihal.

U međuvremenu, Nacionalna garda SAD je saopštila da nastavlja sa obučavanjem ukrajinskih pilota za upravljanje američkim mlaznim avionima uprkos prestanku finansiranja vojne pomoći.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading