Ukrajina
Foto: Alo/Shutterstock

Nastavljaju se borbe na svim frontovima u Ukrajini. Kijev tvrdi da drži pozicije u Zaporožju, Rusi navode da su nakon zauzimanja Avdejevke napredovali još skoro devet kilometara.

Nakon intervjua američkog novinara Takera Karlsona s liderom Rusije, zahtev za intervju s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom sada je uputio ruski novinar Dmitrij Kiseljov.

Generalni direktor medijske grupe "Rasija sevodnja" kaže da je poslao zahtev Beloj kući za intervju s Bajdenom kako bi se nastavio dijalog  dveju zemalja. 

Kijev tvrdi da je situacija u sektoru Zaporožja stabilna, a da odbrambene snage Ukrajine drže svoje pozicije. Takođe, tvrde i da bi ruskoj vojsci bilo veoma teško da probije ukrajinsku odbranu, zbog posebnih prirodnih uslova i izgrađenih utvrđenja.

Vladimir Putin poručuje da je Rusija spremna da mirnim putem okonča sukob u Ukrajini, ali da nema znakova da i Kijev to želi.

Putin posebno ukazuje da Ukrajina nastavlja da dobija novac od Rusije za tranzit gasa u Evropu, uprkos neprijateljstvima i da o tome malo ko priča.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Kraj bloga

Kanada šalje Ukrajini više od 800 dronova

Kanada će donirati više od 800 dronova "skaj rendžer R70" Ukrajini za odbrambeni rat protiv Rusije, rekao je danas ministar odbrane Kanade Bil Bler. Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kanade, dronovi, koji su napravljeni u Voterluu u pokrajini Ontario, procenjeni su na oko 70 miliona američkih dolara.

Ministarstvo ističe da je donacija deo vojne pomoći od 370 miliona dolara, koju je najavio premijer Kanade Džastin Trudo tokom posete Kijevu prošle godine, preneo je Rojters.

TENKOVI POSTAJU PROŠLOST Ukrajinski vojnik izneo mračnu prognozu: Strahujem za svoj život

Vojska Oružanih snaga Ukrajine saopštila je da tenkovi postaju prošlost

"ONO ŠTO SE DEŠAVA A NAŠOJ ZAPADNOJ GRANICI..." Zelenski se hitno oglasio na društvenim mrežama  

 

 

Ekvador: Nećemo slati oružje Kijevu

Ekvador neće slati oružje Ukrajini jer je Kijev uključen u konflikt, rekla je danas ekvadorska ministarka spoljnih poslova Gabrijera Somerfild.

"Predsednik države Danijel Noboa izdao je jasne instrukcjie da se ne šalje vojna oprema nijednoj zemlji koja je umešana u međunarodni oružani konflikt", navela je Somerfild na sastanku parlamentarne komisije, preneo je TASS. Prema Somerfild, Ekvador se drži "miroljubivog rešenja konflikta".

"Srušiće se kao domine"

Posle oslobođenja Avdejevke pozicije ukrajinske vojske mogle bi da se sruše kao domine, smatra savetnik lidera DNR Jan Gagin.


"Nakon pada Avdejevke položaji ukrajinskih oružanih snaga mogli bi se srušiti kao domine. Rukovodstvo Ukrajine i njegovi gospodari previše su se oslanjali na ovo utvrđeno područje. Ishod kampanje je svima jasan – pitanje je vremena. Naši protivnici već razmišljaju šta će biti posle pobede Rusije, odmeravajući finansijske i reputacione rizike. A rukovodstvo Ukrajine počelo je sve češće da proverava spremnost ličnih aviona kako bi napustili zemlju. Da li će im narod Ukrajine dati tu priliku i ko će prihvatiti ove ratne zločince još nije jasno", rekao je Gagin.

PUSTOŠ I TRULEŽ Uništena oklopna vozila u pravcu Zaporožja (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak detalja sa fronta

Zelenski posetio snage na severoistoku fronta i u gradu Kupijansku

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je severoistočni sektor linije fronta i grad Kupijansk, gde se sastao sa trupama koje se bore protiv ruskih snaga, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

On je posetio komandno mesto brigade koja brani Kupijansk, koji je meta pojačanog ruskog napada od sredine jeseni, prenosi Rojters, dodajući da je tom prilikom uručio priznanja vojnicima i sa komandantom brigade razgovarao o zalihama opreme i municije.

Berbok: Nemačka će predložiti nove sankcije Rusiji

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok izjavila je danas da će Berlin predložiti uvođenje novih sankcija Rusiji zbog smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i izrazila nadu da će dogovor o tim sankcijama uskoro biti postignut u okviru EU. Berbok je, po dolasku na Savet EU za spoljne poslove, optužila ruskog predsednika Vladimira Putina da koristi "brutalnu silu" da vrši represiju nad ruskim građanima "koji izlaze na ulice kako bi protestovali za slobodu ili koji pišu o tome u novinama", prenosi Rojters.

"Predložićemo nove sankcije uzimajući u obzir smrt Alekseja Navaljnog", poručila je Berbok.

Predložila nove sankcije

Tanjug/Ap

 

 

Vilders o ukrajinskim izbeglicama

Holandski desničar i pobednik parlamentarnih izbora Gert Vilders komentarisao je danas dolazak ukrajinskih izbeglica u tu zemlju, ocenivši da Ukrajinci ne beže zbog rata, već zbog besplatnog stanovanja i zdravstva.

"Ukrajinci hrle u Holandiju iz cele EU, ne zbog rata, već besplatnih stanova, zdravstva i naših poslova. Holandija je ponovo seoska luda Evrope", napisao je Vilders na društvenoj platformi X.

Najveće naftne kompanije profitirale 260 milijardi evra od početka rata u Ukrajini

 

Pet najvećih svetskih naftnih kompanija ostvarilo je profit od 260 milijardi evra od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, koji je doveo do dramatičnog povećanja cena energenata i računa domaćinstava, objavila je međunarodna nevladina organizacija Global vitnes.

Reč je o kompanijama Šel, Britiš petroleoum (BP), Ševron, Ekson mobajl i Total enerži, prenosi Gardijan.

Sirski: Rusija je izgubila šest ratnih aviona za tri dana

Ukrajinska PVO srušila je danas još dva ruska ratna aviona koja su raketirala položaje ukrajinskih snaga, izjavio je načelnik ukrajinske armije Oleksandr Sirski. U objavi na svom Telegram kanalu Sirski tvrdi da su uništeni lovac-bombarder Su-34 i borbeni lovac Su-35, ne otkrivajući oblast u kojoj su oborene ruske letelice, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev je juče saopštio da je ukrajinska PVO srušila tri ruska Su-34 i jedan Su-35 na istoku zemlje. "Za samo tri dana, neprijatelj je izgubio šest aviona", objavio je danas na Telegramu Aleksandar Pavljuk, novi načelnik ukrajinskih kopnenih snaga.

Ukrajina: Oborili smo dva ruska borbena aviona

Ukrajisnska vojska je saopštila da je oborila dva ruska borbena aviona na istočnom frontu, piše Ukrinform. 

Navodi se da su u pitanju lovac "Su-35" i lovac-bombarder "Su-34".

Rusija: Ukrajina otrovala načelnika Hersona Saldoa i koristi hemijsko oružje

Ukrajinske oružan snage otrovale su fenolnim jedinjenjima načelnika Hersonske oblasti Vladimira Saldoa, i koristile su u više navrata toksične supstance u borbama protiv ruskih vojnika, izjavio je danas načelnik Jedinice za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu ruske vojske Igor Kirilov.

''Vojska ukrajine koristi otrovna jedinjenja ne samo tokom vojnih operacija, već i za izvođenje terorističkih akata, i tako su u avgustu 2022. otrovali načelnika Hersonske blasti Vladimira Saldoa.

On je hospitalizovan i testovi su pokazali prisustvo supstance ricina'', rekao je Kirilov na konferenciji za štampu ruskog Ministarstva odbrane o slučajevima kršenja Konvencije o hemijskom oružju CVC koje čine SAD i Ukrajina, prenosi TASS. 

Nije isključena nova "kontraofanziva" Kijeva

Nije isključen još jedan pokušaj kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u slučaju ozbiljne podrške zapadnih zemalja, rekao je general-pukovnik Sergej Rudskoj, zamenik načelnika Generalštaba u intervjuu listu "Krasna zvezda".

- Oružane snage Ukrajine i dalje su borbeno sposobni za izvođenje aktivnih operacija. U budućnosti, u slučaju velike vojne pomoći sa Zapada, ne može se isključiti još jedan pokušaj kontraofanziva - rekao je on.

RUSI JURIŠAJU KA NOVOM CILJU Posle Avdejevke 50.000 vojnika kreće u ofanzivu

Ruska zastava podignuta je u više delova Avdejevke na istoku Donjecka, nekoliko sati nakon što su se ukrajinske snage povukle iz ruševina grada koji su branili deceniju.

Ukrajina optužuje Rusiju da je pogubila ranjene zatvorenike u Avdejevki

 

Ukrajinske vlasti saopštile su danas da su otvorile istragu o navodnom incidentu u kojem su ruske snage pucake na šest nenaoružanih ukrajinskih vojnika u gradu Avdejevka, i na još dva pripadnika ukrajisnke vojske u selu Vesele u istom regionu, nakon što je Rusija preuzela punu kontrolu nad tim gradom.

Tužilaštvo je dodalo da je šest ukrajinaca u Avdejevki teško povređeno i da čekaju evakuaciju.

Prvi snimak bekstva Ukrajinaca iz Avdejevke

 

 

 

Rusija tvrdi da su njene trupe zauzele fabriku koksa u Avdejevki

 

Ruske snage su u potpunosti zauzele fabriku koksa u Avdejevki, prenose ruske agencije pozivajući se na ministra odbrane, prenosi Rojters.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo da su ukrajinske jedinice bile stacionirane u tom postrojenju na severozapadnim obodima grada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading