sirski
Foto: EPA/EPA-EFE/UKRAINE PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT 43303 HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Ruske jedinice grupe trupa "Centar" pod komandom general-pukovnika Andreja Mordvičova preuzele su punu kontrolu nad moćnim odbrambenim čvorištem ukrajinskih oružanih snaga – Avdejevkom u Donjeckoj Narodnoj Republici, potvrdio je general-potpukovnik.

Samo nekoliko raštrkanih formacija ukrajinskih snaga uspelo je žurno da napusti Avdejevku, pod neprekidnom vatrom ruskih trupa, napustivši svoje oružje i vojnu opremu, dodao je Konašenkov.

"U borbama za Avdejevku oslobođena je teritorija od oko 32 kvadratna kilometra. Neprijateljski gubici u borbama u protekla 24 sata iznosili su više od 1.500 vojnika", rekao je Konašenkov.

Trenutno se preduzimaju mere da se grad konačno očisti od militanata i blokiraju ukrajinske jedinice koje su napustile grad i stacionirale se u fabrici koja proizvodi visokokalorično veštačko čvrsto gorivo koks u Avdejevki, dodao je on.

Nakon oslobođenja Avdejevke linija fronta se udaljila od Donjecka, koji je sada zaštićeniji od terorističkih napada zločinačkog režima u Kijevu, ocenio je Konašenkov.

"Informacije o napredovanju naših trupa nisu objavljivane sve dok neprijatelj nije potpuno poražen i naše snage preuzele potpunu kontrolu nad gradom. Trupe grupe 'Centar' nastavljaju ofanzivne operacije za dalje oslobađanje Donjecke Narodne Republike od ukrajinskih nacionalista", zaključio je general-potpukovnik.

Bajden: Ukrajina može da izgubi i druge gradove

Predsednik SAD DŽozef Bajden rekao je da veruje da njegova administracija može da dobije dodatna sredstva od Kongresa za potrebe Kijeva, ali nije siguran da do tada ruska vojska neće uzeti kontrolu nad drugim ukrajinskim gradovima.

"Razgovarao sam sa Zelenskim da bih mu rekao da sam uveren da ćemo dobiti ovaj novac. Toliko je toga u igri. NATO je ključan za naš opstanak", rekao je Bajden.

Duma: Sad će im biti teže da udaraju na civile u Donjecku
Osvajanje Avdejevke je od izuzetnog značaja, rekao je prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za odbranu Aleksej Žuravljov i objasnio da je granatiranje Donjecka dolazilo odatle.

"Sada će postati mirnije", rekao je Žuravljov.

To je potvrdio i predsednik Koordinacionog saveta za integraciju novih regiona pri Javnoj komori Ruske Federacije Vladimir Rogov, rekavši da je oslobađanje Avdejevke "veliki korak u osiguravanju bezbednosti Donjecka i ka emocionalnom slomu neprijatelja".

Prema rečima Žuravljova, komanda ukrajinskih trupa ništa ne uči, te će ruske trupe moći da primene istu taktiku pri oslobađanju drugih gradova.

"Avdejevka se nalazi bukvalno preko puta Donjecka. Pokušaji da se oslobodi trajali su skoro dve godine, dok su ukrajinske trupe konačno potisnute sa svojih odbrambenih linija", rekao je.

Prema njegovim rečima, nakon oslobađanja Avdejevke je reputacija režima u Kijevu znatno opala. "Pre mesec dana se Zelenski fotografisao na ulazu u grad gde se sada vijori ruska trobojka i tvrdio je da Avdejevka nikada neće pasti".

Gubitak Avdijevke pogodiće ukrajinske oružane snage, rekao je viši istraživač u istraživačkom centru Instituta za spoljnu politiku u Filadelfiji Rob Li za "Vašington post".

"Sada su glavna pitanja koliko će skupo biti povlačenje i kakav će biti kvalitet sledeće linije odbrane", rekao je on.

U članku se navodi da povlačenje ukrajinskih oružanih snaga podiže moral Rusa i povećava zabrinutost Kijeva zbog smanjenja vojnih zaliha i broja osoblja u Ukrajini.

"Neki ukrajinski vojnici su zarobljeni dok su pokušavali da pređu na nove položaje, a evakuacija ranjenih je bila otežana zbog neprekidnog granatiranja sa ruske strane", piše američki list.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading