Ukrajina
Foto: Alo/Printscreen

Kako navodi, došlo je do promene u ukrajinskom vojnom vrhu - na mesto glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine postavljen je Aleksandar Sirski umesto Valerija Zalužnog što Stavridis vidi kao "potpuno normalno u produženim kampanjama".

Smenu su iskomplikovala unutrašnja neslaganja, delimično oko propale ofanzive i zbog toga što je Zalužni želeo da mobiliše više civila, što je politički nepopularan potez, ističe se u tekstu.

U smislu resetovanja, odnosno novog pristupa, Siriski je počeo da ističe "jasno i detaljno planiranje" i pronalaženje načina da odmori svoje umorne trupe. Ovo drugo zahtevaće pojačanu mobilizaciju, verovatno mlađih vojnika, piše autor i napominje da Ukrajina jednostavno mora da ubaci više trupa uprkos javnom protivljenju.

Drugi element resetovanja mogle bi biti nove tehnologije u ratovanju i njihova primena u borbama. Na vrhu liste, kako se navodi, biće borbeni avioni F-16 koje će obezbediti Zapad, a za koje je najveći deo obuke obavljen u SAD i Nemačkoj. Problem je što se vreme isporuke produžava sa "do kraja ove godine" kao trenutnom maglovitom procenom.

Kao da i prva dva momenta već nisu dovoljno "na klimavim nogama", Stavridis navodi da je treći, ipak, najproblematičniji, a od najveće važnosti: američki izbori i Republikanska stranka koja se sve više okreće od Ukrajine pod uticajem Trampa, kako navodi.

Oko polovine republikanaca smatra da sukob u Ukrajini nije američki problem, a sve više preovladava mišljenje na desnici da ako bi neko trebalo da pomogne Kijevu, onda bi to trebalo da budu Evropljani.

Zelenski i oni koji ga podržavaju u Vašingtonu moraju da ubede američku javnost da je Ukrajina važna i da je NATO savez koji vredi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading