"HILJADE MRTVIH" Rusija objavila strašne podatke! Odjekuju snažne eksplozije na frontu  (FOTO/VIDEO)
Foto: Printscreen/Video

Nastavljaju se borbe na ukrajinskom frontu. Lokalne vlasti su širom zemlje prijavile napade tokom prethodnog dana, a granatirane su Harkovska, Kijevska, Sumska oblast, ali i grad Lavov, na zapadu Ukrajine. 

Ukrajina u pojedinim oblastima grada Avdijevke, u Donjeckoj oblasti, povlači trupe na "povoljnije položaje", dok na drugim mestima pokušava da istisne ruske trupe.

Dok traju borbe, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nakon sastanka u Briselu da su se ministri članica dogovorili da ojačaju odbranu i način odvraćanja, kao i da svi moraju da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Ubrzo je stigao i odgovor Kijeva, a ministar odbrane Rustem Umerov kaže da je ukrajinska vojska spremna na veću saradnju sa Zapadom u oblasti vojne industrije i proizvodnje.

BONUS VIDEO:

Kraj bloga

Teške borbe u Avdijevki: "Brišu grad sa lice zemlje"

U Avdijevki se nastavljaju teške borbe, gori vatra u koksari zbog ruskih udara, rekao je komandant operativno-strateške grupe trupa "Tavrija" Oleksandr Tarnavski.

"Teške borbe se nastavljaju unutar granica Avdijevke. Neprijatelj nastavlja da gađa artiljeriju i masovno bombardovanje, praktično brišući grad sa lica zemlje. Neprijatelj baca sve rezerve na juriš, prebacujući ih iz drugih pravaca, i pokušava da probije našu odbranu", rekao je Tarnavski.

"Ko ti dade dozvolu?" (VIDEO)

Tenkovska posada ukrajinskih oružanih snaga nije se najbolje snašla pri upravljanju „leopardom". Na pravcu južno od Marjinke upali su u krater iz koga nisu mogli da izađu. 

S obzirom na to da je linija fronta pod konstantnom prismotrom ruskih dronova, posada je užurbano napustila tenk, ostavljajući za sobom vredan trofej.

 

Brifing ruskog Ministarstva odbrane:

▪️  Oružane snage Rusije tokom prethodne nedelje izvele su 30 napada visokopreciznim oružjem i dronovima na preduzeća vojne industrije Ukrajine, kao i na lokacije punktova Oružanih snaga Ukrajine i ekstremista;

▪️ Avijacija i sredstva PVO Rusije u toku proteklih nedelju dana oborile su ukrajinski avion MiG-29 i helikopter Mi-24, presrele 36 granata hajmars, vampir i oljha;

▪️ Ruske snage su tokom prethodne nedelje zauzele pogodnije položaje na kupjanskom pravcu, a takođe odbile 18 napada ukrajinske vojske;

▪️ Oružane snage Rusije su tokom prethodnih sedam dana poboljšale položaje duž krasnolimanskog pravca, a takođe odbile 14 napada ukrajinskih snaga, protivnik je izgubio više od 1.585 vojnika;

▪️ Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodne nedelje na donjeckom pravcu više od 1.820 pripadnika, a takođe 11 tenkova, 14 oklopnih vozila i 25 artiljerijskih oruđa;

▪️ Oružane snage Rusije su u toku prethodne nedelje poboljšale položaje i odbile tri napada ukrajinske vojske na južnodonjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 1.060 vojnika;

▪️ Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodne nedelje više od 775 vojnika i dva tenka na kupjanskom pravcu;

▪️ Ruska avijacija i sredstva PVO uništili su 405 ukrajinskih dronova,

▪️ Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodne nedelje više od 309 pripadnika na hersonskom pravcu.

 

 

Čeka se Bajdenovo obraćanje

Američki predsednik Džo Bajden obratiće se sa izveštajima o smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog iz Bele kuće.

Bela kuća je saopštila da su izjave zakazane za podne po istočnoevropskom vremenu, uoči Bajdenove planirane posete istočnoj Palestini u Ohaju, kasnije u petak.

Odjekuju snažne eksplozije

Snažne eksplozije odjeknule su u Kremenčugskom i Mirgorodskom rejonu Poltavske oblasti Ukrajine, saopštili su lokalni mediji.


Prethodno je u na teritoriji cele Ukrajine proglašena vazdušna opasnost.

Kijev naredio: Povlačenje

Ukrajinska komanda naredila je da se povuku snage sa položaja na jugu Avdejevke nakon višemesečnog oružanog otpora, prenosi agencija Ukrinform. Agencija prenosi i da su ukrajinske snage napustile položaje ali s određenim gubicima. Takođe se navodi i da je odluka doneta "kako bi se sačuvalo ljudstvo i sa ciljem poboljšanja operativne situacije".

Zelenski: "Zahvalan sam Nemačkoj i svim Nemcima na solidarnosti"

"Danas, Olaf Šolc i ja smo potpisali Sporazum o bezbednosnoj saradnji i dugoročnoj podršci između Ukrajine i Nemačke. Ovo je dokument bez presedana koji garantuje nemačku podršku Ukrajini u iznosu od 7 milijardi evra za ovu godinu. Predviđena je isporuka naoružanja po ugovorenim ugovorima," napisao je Zelenski na svom nalogu na društvenoj mreži Iks.

 

 

 

Gutereš: Neophodno da se uspostavi mir

 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da je neophodno da se uspostavi mir za Ukrajinu i Rusiju.

"Krajnje nam je potreban pravedan i održiv mir za Ukrajinu, za Rusiju i čitav svet", rekao je Gutereš i dodao da taj mir mora biti u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom.

Povlačenje ukrajinskih oklopnih vozila iz Avdejevke

 

 

Haris: Putinov rat u Ukrajini je totalni neuspeh za Rusiju

Potpredsednica SAD Kamala Haris izjavila je danas da je "Putinov rat u Ukrajini totalni neuspeh za Rusiju", dodajući da je jedino rešenje sukoba na Bliskom istoku da Izrael dobije taoce nazad, a da Hamas ne vlada Pojasom Gaze.

"To je Putinov neuspeh, jer Ukrajina je vratila polovinu teritorije koju je Rusija okupirala na početku agresije. Ruska vojska je zadobila teške udarce, izgubila je dve trećine tenkova i trećinu flote u Crnom moru. Rusija je takođe ima 300.000 žrtava u ratu, to je pet puta više nego u Avganistanu. Zato plaća ekonomsku cenu, za svoju agresiju. Mora da plati štetu koju je izazvala Ukrajini", navela je Haris na panelu na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. 

Bezbednosni sporazum Nemačke i Ukrajine garantuje podršku na deset godina

Nemačka će nastaviti da pomaže Ukrajinu brani onoliko koliko je potrebno, a cilj je da se pruži dugoročna vojna podrška i odbrani ukrajinski teritorijalni integritet, navodi se u bezbednosnom sporazumu koji su potpisale dve zemlje.

Obe zemlje su se saglasile da će nastaviti da rade na tome kako bi šteta po Rusiju zbog napada na Ukrajinu bila što veća, kako kroz sankcije, tako i kroz kontrolu izvoza.

Ruska imovina treba da ostane zamrznuta sve dok Rusija ne plati štetu Ukrajini, piše u sporazumu.

Zelenski i Šolc

AP/Tanjug

 

 

Ukrajinska vojska se povlači sa položaja na jugoistoku Avdejevke

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska pokušava da odbrani strateške rute Avdejevki i da je prioritet Kijeva da minimizuje gubitke.

Naime, ukrajinska vojska se povlači sa položaja na jugoistoku Avdejevke.

Kako navode, Rusija nakon tog poteza neće biti u strateškoj prednosti.

Šolc i Zelenski potpisali bezbednosni sporazum u Berlinu

Nemački kancelar Olaf Šolc i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisali su bezbednosni sporazum.

"Istorijski korak. Nemačka će nastaviti da podržava Ukrajinu
protiv ruskog agresorskog rata“, naveo je Šolc.

Detalji sporazuma nisu poznati.

Zelenski i Šolc

AP/Tanjug

 

 

Lavrov: EU preporučila Ukrajini da se osloni na oružje dugog dometa

Rusija je protiv ideje da spisak stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija bude dopunjen još jednim predstavnikom Zapada, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji "Evromajdan: Ukrajinska izgubljena decenija" rekao da je Rusija obavestila Indiju i Brazil da je neprihvatljivo da još jedan predstavnik Zapada uđe u SB UN.

Ukrajina vratila tela 58 poginulih vojnika

Ukrajina je danas vratila tela još 58 poginulih vojnika u sukobima sa ruskim trupama, saopštio je ukrajinski Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima.

"Tela naših branilaca, nakon utvrđivanja identiteta, biće predata rođacima, kako bi imali dostojanstvenu sahranu", navodi se u saopštenju štaba na Telegramu. Dodaje se da će Oružane snage Ukrajine obezbediti transport posmrtnih ostataka u određene vladine institucije, poput forenzike, kako bi se utvrdio identitet poginulih, prenela je Ukrajinska pravda.

Umro Navaljni

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni je preminuo, saopštila je danas zatvorska služba regiona Jamalo-Nenecki, gde je Navaljni služio zatvorsku kaznu

Lukašenko: Saboteri privedeni na granici sa Ukrajinom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je nekoliko "sabotera", uključujući državljane Ukrajine i Belorusije, privedeno na granici dveju država.

Govoreći na događaju u Minsku, Lukašenko je rekao da su
oni prevozili eksploziv za upotrebu u Rusiji i Belorusiji.

Zelenski u radnoj poseti Nemačkoj

 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je stigao u radnu posetu Nemačkoj.

Očekuje se da će Nemačka i Francuska potpisati bilateralne sporazume koji se tiču bezbednosnih obaveza prema Ukrajini.

Zelenski i Šolc

AP/Tanjug

 

 

Moskva: Krivični postupak zbog terorističkog napada na Belgorod

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da je nakon napada Oružanih snaga Ukrajine na Belgorod pokrenut krivični postupak za teroristički napad.

Napominje se da su na mestu napada istražitelji i kriminolozi.

Predsednik Istražnog komiteta RF Aleksandar Bastrikin naredio je da se identifikuju sve osobe krive za zločine počinjene nad civilima, uključujući i one koji su davali naređenja, saopšteno je iz Istražnog komiteta.

Ukrajinska vojska objavila povlačenje iz Avdejevke (VIDEO)

Predstavnik Odbrambenih snaga Tavrijskog pravca Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Lihovi zvanično najavio delimično povlačenje snaga iz Avdejevke na povoljnije pripremljene položaje.

On je ovu odluku komande povezao sa nemogućnošću evakuacije ranjenika i dotura municije zbog logističkih problema.

Svi putevi koji danas vode do Avdejevke su pod artiljerijskom vatrom od strane ruske vojske.

 

 

 

 

Generalštab Ukrajine: Za 24 sata 95 sukoba, najteže kod Marjinke i Avdejevke

Generalštab Ukrajine saopštio je da se u protekla 24 časa na frontu dogodilo 95 vojnih sukoba.

Prema podacima Generalštaba, u pravcu Kupjanskog odbrambene snage su odbile tri neprijateljska napada kod Sinkovke i Ivanovke, u oblasti Harkov.

Istovremeno, u pravcu Limana, borbe su se vodile u oblastima naselja Terni, Jampolovka i Veseloje u Donjeckoj oblasti. Tamo su odbili šest napada osvajača. U pravcu Bahmuta, ruske snage su izvele 10 napada kod Bogdanovke, Ivanovskog, Kleščijevke, Andrejevke u Donjeckoj oblasti, ali su bili neuspešni, navodi ukrajinski Generalštab.

U pravcu Avdejevke odbijeno je 28 neprijateljskih napada.

U pravcu Marjinke, Rusi su izveli 34 neuspešna napada, tvrde u Kijevu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading