Makron o sankcija i Evropi
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Očekivalo se da će predsednik Francuske Emanuel Makron završiti dogovor o bezbednosti u Ukrajini ovog meseca, ali je odložio putovanje iz bezbednosnih razloga, preneo je Rojters.

"Razgovara se o bilateralnom sporazumu koji će verovatno uskoro biti potpisan između predsednika Emanuela Makrona i predsednika Volodimira Zelenskog", rekao je Sežurne u parlamentu.

Diplomate navode da bi Zelenski mogao da zaključi bilateralne sporazume sa Francuskom i Nemačkom krajem nedelje, nakon što su razgovori o tome počeli u julu. Sporazum sa Francuskom bi značio dugoročnu humanitarnu i finansijsku pomoć, podršku rekonstrukciji i vojnu pomoć.

Prema navodima dvojice diplomata koja imaju saznanja o ovom pitanju, Francuska bi osnovala fond od 200 miliona evra za civilne projekte koje će izvoditi francuske kompanije. Međutim, on ne bi sadržao konkretne finansijske obaveze o isporuci oružja pošto Pariz mora da za to traži odobrenje od parlamenta, navele su diplomate.

Makron je već rekao da će Pariz redovno slati rakete vazduh-zemlja i 40 dodatnih krstarećih raketa dugog dometa. "U narednim danima ćemo izneti brojke i transparentno govoriti o vojnoj i civilnoj pomoći", rekao je Sežurne.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading