AVdejevka
Foto: Alo/Printscreen

Ukrajinski zvaničnici kažu da je situacija u istočnom ukrajinskom gradu kritična, dok ga ruske trupe okružuju i eskaliraju svoje višemesečne napade.

Gradonačelnik Avdijevke (Avdejevka) Vitalij Barabaš rekao je u četvrtak “Kijev postu” da “neprijatelj pritiska iz svih smerova” i “nadire sa veoma velikim snagama”. Za to, kako je rekao, Rusi koriste uglavnom artiljeriju, vazdušne udare i pešadiju jer ruski tenkovi i oklopna vozila ne mogu da pređu preko mekog tla.

 

 

Portparol ukrajinske vojske Dmitro Lihovij rekao je u četvrtak da se borbe vode u naseljenim oblastima severno od Avdijevke i u samom gradu, preneo je Rojters. U Avdijevki je od predratne populacije od 33.000 ljudi ostalo manje od 950 stanovnika, kako je rekao Barabaš.

Bitka za Avdijevku je važna jer bi zauzimanje ovog grada bila propagandna pobeda za Rusiju uoči druge godišnjice početka invazije na Ukrajinu i predsedničkih izbora u martu na kojima se očekuje reizbor Vladimira Putina.

Iako Avdijevka po svojoj važnosti premašuje Bahmut, velika je mogućnost da se ponovi slična bitka za ovaj grad. Dopisnik "Volstrit žurnala" Jaroslav Trofimov rekao je u nedelju na mreži “X” da je "sve verovatnije da će Avdijevka postati prvi ukrajinski grad koji će pasti od zauzimanja Bahmuta prošlog maja".

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading