MAKRONU SE NE IDE U UKRAJINU Razlog je samo jedan
Foto: EPA/EPA-EFE/JULIEN DE ROSA / POOL MAXPPP OUT

Francuski predsednik Emanuel Makron odložio je dvodnevnu posetu Ukrajini koja je bila planirana za sledeću nedelju iz bezbednosnih razloga, saopštila je Jelisejska palata.

Francusko-ukrajinski poslovni savet Medef International, koji je trebalo da bude održan tokom Makronove posete, takođe je odložen.

Prvi čovek Francuske trebalo je da u Ukrajinu stigne u utorak i da prvo ode u "simboličnu posetu" Odesi, gradu koji su delimično izgradili Francuzi, a potom i Kijevu.

Na dnevnom redu odložene posete, kako piše "Ukrainska pravda", bila je i važna ekonomska komponenta u vezi sa oporavkom Ukrajine.

Makron je trebalo da najavi stvaranje fonda u iznosu od 200 miliona evra za civilne projekte koje realizuju francuska mala i srednja preduzeća, kao i da zvanično da objavi imenovanje Francuske razvojne agencije (AFD) za koordinatora francuske pomoći Ukrajini.

Makron je ranije najavio da namerava da poseti Ukrajinu u februaru kako bi zaključio sporazum o „bezbednosnim garancijama“, ali tada nije spominjao konkretan datum posete.

Dan ranije, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je sa Makronom o situaciji na bojnom polju i ukrajinskoj potrebi za oružjem.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading