"MORAMO UČINITI SVE DA RUSIJA NE POBEDI" Šolc nikada odlučniji: Neophodno je zaustaviti Putina!
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT EPA-EFE/MAXIM SHEMETOV / POOL

Šolc se javno obratio saveznicima Ukrajine, te im je poručio da oni ne treba da smanje pomoć ovoj zemlji, koja je već dve godine u ratu.

"Naša poruka je jasna: Moramo učiniti sve što možemo da sprečimo Rusiju da pobedi. Ako to ne učinimo, uskoro bismo mogli da se probudimo u svet koji je još nestabilniji, preteći i nepredvidiviji nego što je bio tokom Hladnog rata", napisao je Šolc.

„Uprkos našoj podršci, Ukrajina bi uskoro mogla da se suoči sa ozbiljnom nestašicom naoružanja i municije“, rekao je i dodao da su neke finansijske obaveze već istekle, a druge treba da budu produžene.

„Dugoročne posledice i troškovi neuspeha da se zaustavi agresija ruskog predsednika Vladimira Putina zasenile bi sve investicije koje sada pravimo“, ističe Šolc.

Šolcova poseta Vašingtonu dolazi u trenutku kada predstavnici američkih republikanaca u Kongresu blokiraju dalju američku pomoć Ukrajini.

„Nemojte pogrešiti: pobeda Rusije u Ukrajini ne samo da bi bila kraj Ukrajine kao slobodne, demokratske i nezavisne države, već bi i dramatično promenila lice Evrope“, napisao je Šolc.

"Ovo bi zadalo ozbiljan udarac liberalnom svetskom poretku. Brutalni pokušaj Rusije da silom zauzme teritoriju mogao bi da posluži kao nacrt za druge autoritarne lidere širom sveta", upozorila je nemačka kancelarka.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading