šefica EK
Foto: EPA/EPA-EFE/Henrik Montgomery SWEDEN OUT

"Ne treba samo da ubrzamo isporuku municije u Ukrajinu. Dok gledamo u budućnost, trebalo bi da razmišljamo o ukrajinskim odbrambenim kapacitetima kao o delu naših odbrambenih sposobnosti. O ukrajinskoj odbrambenoj industriji treba da razmišljamo kao o delu sopstvene odbrambene industrije“, naglasila je Fon der Lajen na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu, prenosi Ukrinform.

Zbog toga je, prema njenim rečima, EU uključila Ukrajinu u pripremu evropske strategije u oblasti razvoja odbrambene industrije.

Kako je navela, ovo je prvi korak koji bi trebalo da dovede do integracije Ukrajine u neki od evropskih odbrambenih programa, uz neophodno odobrenje takvih odluka u Evropskom parlamentu i Savetu EU.

"Ovo ne samo da će nam pomoći da odgovorimo na odbrambene potrebe Ukrajine, već će obezbediti i interoperabilnost i zajedničko planiranje između naše vojne i odbrambene industrije. Ukrajina je buduća članica naše Evropske unije. Prema tome, trebalo bi da nam postane mnogo bliža i u oblasti odbrane", poručila je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je podsetila da su u ovom trenutku zemlje EU obezbedile obuku za više od 40.000 ukrajinskih vojnika.

Evropska unija i njene države članice mobilisale su 28 milijardi evra za nabavku vojne opreme Ukrajini,  rekla je ona i napomenula da je evropska odbrambena industrija povećala kapacitet proizvodnje municije za 40 odsto.

EU će isporučiti Ukrajini više od 500.000 artiljerijskih granata sledećeg meseca i više od milion granata do kraja godine, rekla je Fon der Lajen.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ranko

06.02.2024 14:56

sto dalje od ove zapadne stoke ,bolesnici ..Ova korumpirana kreatura je olicenje zla