ZALUŽNOM SE CRNO PIŠE? Evo šta radi Zelenski dok budućnost gvozdenog generala visi o koncu
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/GLEB GARANICH / POOL

"Čast mi je danas biti ovde. Podržati ratnike i odlikovati ih jer su oni u teškoj misiji odbijanja neprijatelja i obrane Ukrajine", rekao je Zelenski nakon posete regiji Zaporožja.

Predsednički kabinet je u saopštenju objavio da je Zelenski posetio položaje ukrajinske vojske blizu sela Robotin, koje se nalazi gotovo na samoj prvoj liniji.

Predsednikova poseta borbenim linijama događa se u trenutku kada je sudbina vrhovnog zapovednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog neizvesna.

U petak je stigla informacija da je ukrajinska vlada već obavestila Belu kuću o tomu da planira da smeni Zalužnog s dosadašnje funkcije.

Zamisao o smeni s dužnosti generala Zalužnog, koji se sa Zelenskim već sukobio u pogledu niza pitanja, usledio je nakon prošlogodišnje ukrajinske protivfanzive u kojoj nisu vraćeni veći delovi teritorije koje drže Rusi.

Poznat kao "gvozdeni general" Zalužni je vrlo popularan, pa bi njegova smena s dosadašnje funkcije mogla negativno uticati na moral ukrajinskih vojnika koji drže položaje na liniji dugoj više 1.000 km. Onde su suočeni s brojnim ruskim vojnim snagama naoružanim golemim zalihama oružja.

U međuvremenu je Zelenski imenovao danas Ivana Fjodorova za novog šefa Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading