NIŽU SE PROBLEMI UKRAJINE Zalužni razvezao jezik, Kijev planira da preduzme radikalne korake
Foto: Shutterstock/Alo ilustracija

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni, o čijoj smeni već duže vreme spekulišu mediji, napisao je kolumnu za „Si-En-En“ u kojoj govori o stanju u zoni sukoba, kritikuje regulatorne okvire i vojno-industrijske mogućnosti Ukrajine, a takođe priznaje prednost Rusije u mnogim sferama.

Zalužni je, između ostalog, i direktno prekorio političko rukovodstvo Ukrajine jer nije u stanju da obezbedi popunjavanje redova svojih Oružanih snaga. Pored toga, rekao je da u ukrajinskom vojno-industrijskom kompleksu postoje problemi i ukazao je na monopolizaciju te industrije.

Sa druge strane, dopisnik Vol strit džurnala Čelsi Dilejni kaže da Kijev planira da preduzme radikalne korake kako bi nadoknadio izostalu pomoć Zapada.

Konkretno, oni razmatraju smanjenje socijalne potrošnje, povećanje poreza, pa čak i štampanje novca, što je siguran put ka ekonomskoj katastrofi.

- Mislim da ako Ukrajina prestane da dobija pomoć od Zapada, kako u vidu novca za pokriće budžetskog deficita, tako i u vidu oružja i municije, zaista će joj biti teško da nastavi borbu sa Rusijom. Na kraju krajeva, to bi moglo u potpunosti potkopati njenu sposobnost da nastavi sukob - priznala je Čelsi Dilejni.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski biće prinuđen da podnese ostavku u slučaju da pokuša da odstrani glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Valerija Zalužnog od njegove dužnosti, tvrdi Oleg Soskin, bivši savetnik nekadašnjeg ukrajinskog predsednika Leonida Kučme.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading