rat u ukrajini
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

Napad se dogodio u sredu uveče na Crnom moru u blizini slanog jezera Donuzlav na zapadu Krima u kome se nalazi pomorska baza.

GUR navodi da su čamac uništili vojnici specijalne jedinice "Grupa 13".

- Zbog serije direktnih udaraca u trup brod je pretrpeo oštećenja koja su mu onemogućila kretanje nakon čega se Ivanovec nagnuo na krmu i potonuo - navela je GUR na svom kanalu na Telegramu.

Brod navodno vredi između 60 i 70 miliona dolara.

Načelnik GUR, general Kirilo Budanov, rekao je za specijalizovanu stranicu The War Zone da je u napadu učestvovalo šest pomorskih dronova. T

Forbs je objavio da su dronovi bili satelitski navođeni, a savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, Anton Geraščenko, tvrdi da je to zapravo prvi puta u istoriji ratovanja da je uništenje broda, koji je plovio otvorenim morem u punoj borbenoj gotovosti, izvedeno udarom grupe pomorskih dronova koji su bili satelitski navođeni.

 

 

Šta je MAGURA V5?

Reč je o proizvodu ukrajinskog državnog preduzeća SpetsTechnoExport.

Podvodni dron je dugačak je pet i po metara i ima domet od 450 nautičkih milja. Brzina krstarenja iznosi 22 čvora, a ubrzanje od 42 čvora postiže zahvaljujući vodenom mlaznom pogonu i aerodinamičnog trupu. Ima nosivost od 320 kilograma i komponente zbog kojih ga je teško detektovati.

- Sem radio komunikacije ima i mogućnost satelitske komunikacije - prenosi The War Zone.

Dronove su primetili članovi posade Ivanoveca. Ruski mornari otvorili su vatru iz topova, ali su ih promašili. Jedan od dronova jurio je prema brodu u cik-cak obrascu izbegavajući tako projektile i hice. Ivanovec je pokušao da izbegne napad, ali nije uspeo da ubrza na vreme. Forbs navodi da je moguće da je poginulo svih 50 mornara koliko ih je bilo na brodu.

Ruske vlasti nisu za sada komentarisale incident dok je ruski vojni bloger "Voenkor Kotenok" napisao na Telegramu da je brod potonuo nakon što su ga tri puta pogodile pomorske bespilotne letelice.

Sve o ratu u Ukrajini možete pročitati na našem blogu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading