Oboren ruski avion sa ukrajinskim zarobljenicima
Foto: AP/Foto:AP

"Na osnovu rezultata ispitivanja u različitim borbenim uslovima dobili smo prve utiske. Dizajneri i konstruktori "droka" će utiske boraca analizirati i primeniti predložene izmene kako bi se unapredile pojedine tehničke, kao i karakteristike vezane za upravljanje, zaštitu i ergonomiju vozila", saopštili su iz kompanije.

"Rosteh" dodaje i da su utisci o novom minobacaču uglavnom pozitivni i ističe da je bitan novitet "droka" njegov savremeni sistem upravljanja vatrom, koji znatno olakšava rad posade.

"Konstruktori su posebnu pažnju posvetili sigurnosti posade, pa se dejstvo može izvršiti bez napuštanja kabine vozila sa veoma dobrom balističkom i zaštitom od minsko-eksplozivnih sredstava", navodi se u saopštenju.

Isporuka prve eksperimentalne ture vozila jedinicama u ratnoj zoni najavljena je još u avgustu 2023. godine, a kasnije je komandant Raketno-artiljerijskih snaga ruske vojske general potpukovnik Dmitri Klimenko izjavio da je "drok" potvrdio deklarativne karakteristike na terenu u zoni Severnog vojnog okruga.

Sistem "drok" konstruisan je na osnovu oklopnog MRAP vozila "tajfun-VDV", namenjenog za transport i pružanje vatrene podrške jedinicama Vazdušno-desantne vojske RF.

Integracijom minobacača u kalibru 82 mm, napravljeno je samohodno artiljerijski sredstvo, koje se koristi za dejstvo po živoj sili i lakooklopljenim vozilima, osvetljavanje određene oblasti i stvaranje dimnih zavesa za sakrivanje prijateljskih trupa.

Vozilo je teško 14 tona, posada se sastoji od četiri čoveka, a domet minobacača je od 100 m do 6 km. Prelazak iz marševskog u borbeni položaj traje manje od jednog minuta, a pored minobacača "drok" je opremljen DUBS-om sa mitraljezom za zaštitu vozila.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading