kijev
Foto: EPA/EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinska državna energetska kompanija Naftogas saopštila je da je jedan od centara podataka pogođen "sajber napadom velikih razmera" i da su kol centri i vebstajt te firme nedostupni.

S istim problemom susrela se i Ukrtransbezpeka, državna agencija za bezbednost saobraćaja, koja takođe održava sistem graničnih prelaza za ukrajinske vozače.

Ukrajinska nacionalna poštanska služba Ukrpošta izvestila je "značajan tehnički kvar" u svojim IT sistemima, ali stručnjaci rade na popravci problema, prenosi Rojters.

Izvor blizak ukrajinskoj vladi rekao je da postoje druge "žrtve", uglavnom u finansijskom i bankarskom sektoru, ali da je politika vlade da obelodani slučajeve samo u slučaju potunog pada sistema kompanija.

Taj neimenovani izvor rekao je da napadi, iako problematični, nisu na nivou prošlomesečnog sajber napada na Kijevstar, najvećeg mobilnog operatera u Ukrajini.

"Ukrajina obnavlja sisteme. To obično traje nekoliko dana", naglasio je izvor i dodao da napadači su bili "gotovo sigurno" hakeri povezani sa ruskom obaveštajnom službom FSB.

Kijevstar, najveći ukrajinski mobilni operater, izbačen je iz mreže prošlog meseca u verovatno najvećem sajber napadu od kada je Moskva pokrenula sukob protiv Ukrajine u februaru 2022, prenosi Tanjug.

Ruski hakeri su mesecima bili unutar sistema Kijevstara i izazvali "katastrofalno uništenje u kompaniji", rekao je ukrajinski šef sajber špijunaže Ilija Vitijuk za Rojters.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading