Raketni napad na Kijev
Foto: AP/Foto:AP

Prema rečima ukrajinske vojske, Rusija je lansirala 41 projektil na ukrajinske gradove. Navodno, samo 20 probilo protivvazdušnu odbranu.

Fotografije iz Harkova i Kijeva svedoče o žestini ruskog napada. U Kijevu je poginula jedna osoba, a izbilo je nekoliko požara u kojima su oštećene dve stambene višespratnice, poslovna zgrada i više automobila, prenosi Unian.

U Harkovu su u ruskom vazdušnom napadu pogođene dve višespratnice, a prema preliminarnim podacima, tri osobe su poginule, a oko 30 je povređeno. Jedna osoba poginula je u napadu na Pavlovgrad u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Raketni napad na Kijev

Foto:AP

 

 

"Spasioci pregledaju oštećene zgrade, raščišćavaju ruševine... Ljudi su poginuli, a stotine je ostalo bez domova. Ovo su prave namere Rusije: svakodnevni teror nad civilima", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko.

Zapadni mediji izveštavaju o žrtvama i velikoj šteti, opisujući ruski napad kao "teroristički" i "brutalan".

Raketni napad na Kijev

Foto:AP

 

 

Ruski raketni napad usledio je samo nekoliko dana od eksplozija na pijaci u Donjecku, gde je poginulo 25 ljudi, a desetine su ranjene.

Zbog brutalnog napada i pogibije ruskih civila Lavorv je hitno odleteo u Njujork, gde je održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na zahtev Rusije.

Raketni napad na Kijev

Foto:AP

 

 

U poslednje vreme Ukrajina izvodi i napade po dubini ruske teritorije. Ukrajinski dronovi su leteli do Moskve, a sumnja se i do Sankt Petersburga. Diverantski napadi sporadično se dešavaju i u Brjanskoj oblasti.

Iako nema zvaničnih saopštenja, s pravom se može sumnjati da je noćašnji napad na Harkov i Kijev odgovor po sistemu "oko za oko". Nije isključeno ni da se radi o pripremi terena za sve češće spominjanu rusku ofanzivu. Iako za sada nema potvrda, nedeljama se u brojnim medijima spekulisalo da bi mogla da počne "čim se tlo zaledi".

Da li će ili ne, potvrdiće nedelje i meseci pred nama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading